Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Koiranpennun yksinolo

Useimmat koirat kiintyvät voimakkaasti omaan perheeseen ja ovat onnellisia saadessaan olla omistajiensa lähellä. Yksin jääminen rauhallisesti kotiin on kuitenkin taito, jota aivan jokainen koira tarvitsee elämänsä aikana. Puutteellisesti opetettu yksinolo saattaa altistaa koiran eroahdistukselle tai yksinolopelolle. Nämä ovat niin koiran kuin omistajankin elämänlaatua voimakkaasti heikentäviä ongelmia. Pentukoiran yksinoloharjoituksiin kannattaa siksi kiinnittää aivan erityistä huomiota.

Arki väijyy viikaria

Usein pentu saapuu uuteen kotiinsa omistajan loma-aikana. Tämä onkin hyvä tapa ottaa pieni penneli vastaan, yhteinen aika ensimmäisinä päivinä on kullan arvoista. Kaiken pennuntuoksuisen pusuttelun keskellä tulisi kuitenkin muistaa, että arki vaanii niin koiranpentua kuin omistajaakin. Loma loppuu aikanaan ja ensimmäisen työpäivän koittaessa ipana huomaa istuvansa tyhjässä kodissa yksin, ilman tietoa omistajan paluusta ja täynnä luovaa energiaa. Jotta tehotassu ei räjäyttäisi kodin sisustusta uusiksi, yksinoloa kannattaa opetella asteittain – ennen kuin H-hetki koittaa.

Alkeisopetusta

Yksinoloa aletaan harjoitella pennun ollessa unelias. Koulutusvaiheessa vallitseva tunnetila yhdistyy opittuun asiaan.

 1. Laita pentu koiraportin tai aitauksen taakse, jossa on sen peti, vesikippo, pissa-alusta ja lelut.
 2. Käy istumaan portin toiselle puolelle niin, että pentu näkee sinut, mutta ei pääse luoksesi. Nyt voit ottaa luvan kanssa rennosti: Juo kuppi kahvia ja sukella someen päivittämään pentupöpöstelykuvia.
 3. Jos koira pyrkii luoksesi, haukkuu, raapii lattiaa tai nousee porttia vasten, älä kiinnitä siihen mitään huomiota. Kun pentu hoksaa, ettei se saa käytöksellään sinuun liikettä, se todennäköisesti rauhoittuu lepäämään.
 4. Kun karvasankari on hetken aikaa rauhallinen tai nukahtaa, nouse ja avaa eleettömästi portti. Älä puhu pennulle mitään.
 5. Jos hereillä oleva pentu yrittää saman tien rynnätä väkisin portin takaa, sulje portti. Istu jälleen alas ja odota, että koira rauhoittuu. Näin annat pennun itse keksiä, että ainoastaan rauhallisesti käyttäytymällä, sinä saavut paikalle ja se pääsee portin takaa pois.
 6. Muista itse käyttäytyä harjoitustilanteessa hieman välinpitämättömästi, niin et liitä erossa olemiseen suurta tunnelatausta. 
 7. Kun ipana rauhoittuu eikä pyri ryysimään väkisin portista ulos, voit eleettömästi avata portin ja jättää sen auki. Anna pennun tulla portin takaa pois tai jäädä aitaukseensa.

Toista harjoitusta useita kertoja päivässä. Yksinolotreenejä kannattaa tehdä ainakin niinä hetkinä, kun pentu on selkeästi unelias ja on pötkähtämässä päiväunille. Myös iltavillin voi taltuttaa yksinoloharjoituksella. Lahjetta raatelevan hurjimuksen voi ohjata turvatilaan, jonne se usein nopeasti nukahtaa.

Sinä olet palkinto

Kun pentu on oppinut rauhoittumaan, vaikeuta tulevina päivinä harjoitusta käymällä itse välillä toisessa huoneessa. Jos pentu alkaa äännellä, odota, että se hiljenee ennen kuin palaat. Näin opetat, että haukkumalla ja ääntelemällä sinua ei koskaan saa palaamaan, kun taas rauhallinen käytös tuo sinut takaisin tassutuntumalle. Sinun palaamisesi toimii pennullesi palkintona rauhallisesta käytöksestä. Yksinolon opettaminen vaatii omistajalta johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä.

koira-aitaus

Vältä suurin virhe

Nosta vähän kerrassaan pennun yksinoloaikaa. Suurin virhe koirataimen yksinolo-opetuksessa on usein se, että pentu jätetään liian nopeasti liian pitkäksi aikaa yksin. Ota aluksi tavoitteeksesi, että pentusi kykenee muutamien päivien säännöllisen harjoittelun jälkeen olemaan rauhallisesti yksin 30 minuuttia. Jos sinun on lähdettävä pian pennun saapumisen jälkeen töihin, järjestä pennullesi hoitaja.

Muistilista mukulan makuun – tee näin ennen kuin lähdet

 • Ulkoiluta koiranpentu hyvin. Tarjoa hetki vapauden riemua tai jokin uusi kokemus.
 • Kun palaat sisälle, järjestä pennulle pieni hetki ajatustyötä: älypelien pelaamista tai koulutustuokio.
 • Pissata vielä pikaisesti pentu juuri ennen kuin lähdet.
 • Vie viikari eleettömästi esimerkiksi koiraportilla rajattuun turvatilaan.
 • Voit heittää pennullesi kuivamuonaa lattialle, jota se voi jäädä etsimään nenäänsä käyttäen.
 • Voit myös antaa pennullesi raaka- tai märkäruoalla täytetyn kongin.
 • Älä puhele pennullesi paljoa, totea normaalilla äänellä: ”Nähdään kohta.”
 • Poistu rauhallisesti paikalta, älä palaa kurkkimaan tenavan touhuja.

Turvatila

Koiralle on hyvä tehdä pentuvaiheessa ikioma turvatila, esimerkiksi koiraportilla rajattu huone. Pentu opetetaan rauhoittumaan ja jäämään turvatilaan, jossa sen oma peti, vesikuppi, pissa-alustat ja muut tarvikkeet ovat. Huoneeseen voi myös jättää turvalliseksi taustaääneksi radion puhekanavan päälle. (Muista piilottaa johdot.) Viihdykkeeksi viikarille tulisi jättää vain taatusti turvallisia leluja. Puruluita ei tulisi turvallisuussyistä antaa itsenäisiä askartelutuokioita varten.

Minkään kokoista koiraa ei tule jättää häkkiin useaksi tunniksi. Tämä on eläinsuojelulain vastaista. Turvatilan tulee olla niin suuri, että koira pääsee touhuamaan ja liikkumaan vapaasti.

Kun palaat kotiin

 • Pentusi on valmis sinkoamaan syliisi, mutta malta mielesi ja vältä suuria tunteita. Lähtö ja paluu ovat osa arkea, joten niihin ei kannata liittää kiihkeää mielentilaa – ainakaan omistajan toimesta.
 • Jos pentusi on touhuillut jotakin ei-toivottua, älä koskaan toru sitä. Koiralapsi elää hetkessä, eikä se voi ymmärtää, miksi sille ollaan vihaisia. Reilu omistaja siivoaa eleettömästi jäljet ja elämä jatkuu.