Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Koiranpennun yksinolo

Useimmat koirat kiintyvät voimakkaasti omaan perheeseen ja ovat onnellisia saadessaan olla ihmistensä lähellä. Rauhallinen yksin jääminen kotiin on kuitenkin taito, jota aivan jokainen koira tarvitsee elämänsä aikana. Puutteellisesti opetettu yksinolo saattaa altistaa eroahdistukselle tai yksinolopelolle. Nämä ovat niin koiran kuin omistajankin elämänlaatua voimakkaasti heikentäviä ongelmia. Pennun yksinoloharjoituksiin kannattaa siksi kiinnittää aivan erityistä huomiota.

Arki väijyy viikaria

Usein pentu saapuu uuteen kotiinsa omistajan loma-aikana. Tämä onkin hyvä tapa ottaa pieni penneli vastaan, yhteinen aika ensimmäisinä päivinä on kullan arvoista. Kaiken pennuntuoksuisen pusuttelun keskellä kannattaa kuitenkin muistaa, että arki vaanii niin koiranpentua kuin omistajaakin. Loma loppuu aikanaan ja ensimmäisen työpäivän koittaessa ipana huomaa istuvansa tyhjässä kodissa yksin, ilman tietoa omistajan paluusta ja täynnä luovaa energiaa. Jotta tehotassu ei räjäyttäisi kodin sisustusta uusiksi, yksinoloa kannattaa opetella asteittain – ennen kuin H-hetki koittaa.

Alkeisopetusta

Yksinoloa kannattaa alkaa harjoitella pennun ollessa unelias. Koulutusvaiheessa vallitseva tunnetila yhdistyy opittuun asiaan.

  • Tarkkaile pentusi itsenäisyyden tasoa heti ensi hetkistä lähtien. Lähteekö pentu perääsi heti, kun liikut, vai jääkö se välillä vapaaehtoisesti vähän etäämmälle? Jos pentu pyrkii jatkuvasti olemaan ihan lähelläsi ja esimerkiksi vinkuu perääsi kun menet vessaan, on todella tärkeää aloittaa yksinolon kouluttaminen mahdollisimman varhain. Tähtää ensin siihen, että pentu pystyy jäämään esimerkiksi puruluun kanssa olohuoneeseen, kun itse käyt keittiössä. Jos tämä ei onnistu, täytyy aloittaa vielä helpommasta harjoituksesta.
  • Yksinoloharjoittelussa koiraportti voi olla suureksi avuksi. Portilla saa helposti rajattua koiralle harjoittelua varten oman, riittävän ison tilan. Alkuun voitte yhdessä käydä harjoittelemassa portin takana rauhoittumista ja hitaasti siirtyä siihen, että pentu jää rauhoittumaan toiselle puolelle ja sinä olet toisella puolella näkyvissä. Seuraava askel on se, että itse poistut hetkeksi näkyvistä jne. Jos koira saa jatkossa olla itsekseen koko asunnossa, voi portin siirtää myös eteiseen. Kun yksinolot sujuvat, voi kokeilla portin poistamista kokonaan.
  • Portin takana olemiseen kannattaa luoda rutiinit, joita on helppo noudattaa jatkossakin. Näin koiran on helpompi ymmärtää, milloin se on jäämässä yksin. Rutiinit tuovat myös turvaa. Tällaisia rutiineja voivat olla esimerkiksi tietty musiikki, joku tuoksu, lelut, puruluut tai peti. Muista turvallisuus! Älä jätä pennulle mitään, minkä uskot olevan sille vaaraksi. Rauhoittumiseen ja yksinoloon liittyviä rutiineja kannattaa olla muutama erilainen, niin jonkin rutiinin käyttäminen onnistuu kätevästi yleensä reissusakin.
  • Kaikki harjoittelu on aina tehtävä sillä tasolla, millä pentu on nyt. Jos se kykenee olemaan yksin portin takana rauhallisesti niin kauan, että käyt näkymättömissä 15 sekuntia, mutta alkaa vinkua ja hätääntyä 30 sekunnin kohdalla, tiedät, että 30 sekuntia on vielä liikaa ja vaikeustasoa on nostettava hitaammin. Harjoittelu kannattaa aina yrittää suunnitella niin, että pentu ei ehdi hätääntyä yksinolosta.
  • Pennun rauhallisuuden lisäksi oma rauhallisuutesi on tärkeää. Ole siis aina itse levollinen ja rauhallinen, kun harjoittelette yksinoloa.
  • Jätä yksin olevalle pennulle vain tuotteita, joiden tiedät olevan turvallisia.
  • Harjoitus olisi tärkeää lopettaa aina niin, että pentu ei ole ehtinyt hätääntyä, eikä pyri pois tilasta, vaan lepäilee tai puuhailee rauhallisesti portin takana.

Yksinolotreenejä kannattaa tehdä erityisesti niinä hetkinä, kun pentu on selkeästi unelias ja pötkähtämässä päiväunille

Sinä olet palkinto

Kun pentu on oppinut rauhoittumaan, vaikeuta tulevina päivinä harjoitusta käymällä itse välillä toisessa huoneessa. Jos pentu alkaa äännellä ja vaikuttaa ahdistuneelta, harjoitus on liian haastava. Pyri pitämään harjoitukset aina sillä tasolla, että pentu ei huolestu. Sinun palaamisesi toimii palkintona. Yksinolon opettaminen vaatii omistajalta johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä, mutta pitkäjänteisyys palkitaan.

koira-aitaus

Vältä suurin virhe

Lisää pennun yksinoloaikaa vähän kerrassaan. Suurin virhe koiramuksun yksinolo-opetuksessa on usein se, että pentu jätetään liian nopeasti liian pitkäksi aikaa yksin. Pennut ovat yksilöitä tässäkin asiassa ja on tärkeää, että pikkuista ei jätetä liian pian liian pitkäksi ajaksi pärjäämään omineen. Jos sinun on lähdettävä pian pennun saapumisen jälkeen esimerkiksi töihin ja pentu ei osaa vielä olla vaadittua aikaa yksin, järjestä pennullesi hoitaja.

Muistilista mukulan makuun – kokeile tätä ennen kuin lähdet

  • Ulkoiluta koiranpentu hyvin. Tarjoa hetki vapauden riemua tai jokin uusi kokemus.
  • Kun palaat sisälle, järjestä pennulle pieni hetki ajatustyötä: älypelien pelaamista tai koulutustuokio.
  • Pissata vielä pikaisesti pentu juuri ennen kuin lähdet.
  • Toteuta valitsemasi yksin jäämisen rutiinit (esim. musiikki, tuoksut, pedin siirtäminen, herkut, puruluut, lelut).
  • Älä puhele pennullesi paljoa, vaan totea normaalilla äänellä ”Nähdään kohta” - tai muu lause, jonka olet harjoituksissanne liittänyt rauhallisen yksinoloon.
  • Poistu rauhallisesti paikalta, älä palaa kurkkimaan tenavan touhuja.

Turvatila

Usein koiralle on hyvä tehdä pentuvaiheessa ikioma turvatila, esimerkiksi koiraportilla rajattu huone. Pentu opetetaan rauhoittumaan ja jäämään turvatilaansa, jossa on esimerkiksi sen oma peti, vesikuppi, pissa-alustat ja mahdollisesti rauhoittavaa, turvallista puuhaa, sekä musiikkia/äänikirja/puhekanava. Usea koira hyötyy siitä, että on mahdollisuus puuhata jotain rauhallista yksinollessaan, etenkin jos yksinolot venyvät usean tunnin pituisiksi.

Minkään kokoista koiraa ei tule jättää häkkiin useaksi tunniksi. Tämä on eläinsuojelulain vastaista. Turvatilan tulee olla niin suuri, että koira pääsee touhuamaan ja liikkumaan vapaasti.

Kun palaat kotiin

  • Pentusi on valmis sinkoamaan syliisi, mutta malta mielesi ja vältä suuria tunteita. Lähtö ja paluu ovat osa arkea, joten niihin ei kannata liittää kiihkeää mielentilaa – ainakaan omistajan puolelta. Usealle koiralle toimii hyvin, jos tervehdit kevyesti saapuessasi kotiin, esim. sanomalla rauhallisesti ”terve” ja antamalla käden haisteltavaksi muutamaksi sekunniksi. Tarkkaile omaa koiraasi ja löydä teille paras rutiini.
  • Jos pentusi on touhuillut jotakin ei-toivottua, älä koskaan toru sitä. Koiralapsi elää hetkessä, eikä se voi ymmärtää, miksi sille ollaan vihaisia. Reilu omistaja siivoaa eleettömästi jäljet ja elämä jatkuu.

Jos tarvitse tukea yksinolon kouluttamisessa, löydät meiltä apua! Mustissa ja Mirrissä apunasi ovat ammattitutkinnon suorittaneet eläintenkouluttajat ja voit varata heille ajan täältä. Kouluttajalta voit kysyä lisää myös Digital Dogsitter -palvelusta, joka voi tuoda lisätukea yksin olemiseen.