Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Koirarodun valinta

Tiesitkö, että koirarotuja on pitkälti yli 350!* Tuntuuko oikean rodun löytyminen tällaisesta rotukirjosta täysin mahdottomalta tehtävältä? Juuri sinulle ja perheellesi sopiva rotu on kuitenkin mahdollista löytää: Poimi alta vinkit, jotka auttavat tekemään viisaita ratkaisuja, kun valitset itsellesi maailman parhaan kuonokaverin!

Miksi rodun alkuperäisellä käyttötarkoituksella on väliä?

Kaikkien koirien käytöstä ohjailee genetiikka. Siksi rotua valitessa olisi hyvä kiinnittää tarkkaa huomiota rodun alkuperäiseen käyttötarkoitukseen. Se mitä koira on historian saatossa jalostettu tekemään, näkyy sen jokapäiväisessä käyttäytymisessä – poikkeuksetta. Vaikka koulutuksen keinoin voidaan joko vahvistaa tai vaimentaa käytösmalleja, ne ovat kuitenkin aina olemassa.

Miten rodun alkuperäinen käyttötarkoitus arkielämässä voi vaikuttaa?

Esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Paimenkoira saattaa geeniensä ohjailemana ryntäillä polkupyörien ja autojen perään pyrkien näykkimään niitä ja suunnata paimennuskäytöstä esimerkiksi perheen lapsiin.
  • Terriereillä ja muilla metsästyskoirilla riistavietti vie usein voiton kaikesta muusta, ja kuuliaisinkin yksilö pelmahtaa pupun perään ja metsästää vimmaisesti naapurin kissaa.
  • Hälyttävät vahtikoirat ilmoittavat koko korttelille kuuluvalla haukulla lähestyvästä postimiehestä, hissin kolahduksesta ja jäätelöauton kiertelystä naapurikaupungissa.
  • Monet alkukantaiset rodut ovat kelpo seuralaisia, mutta ne ovat myös riippumattomia omien polkujensa kulkijoita ja niiden ulkoiluttaminen vapaana on liki mahdotonta.
  • Alun perin vartiokoiriksi jalostetut koirat voivat kauhuksesi (tai iloksesi) vahtia herkeämättä myös anoppia kylävierailulla, tai estää postimiestä poistumasta tontilta.

Kun geneettisen perimän mukanaan tuomat käytökset tunnistaa ja tiedostaa jo ennen koiran hankkimista, on paremmin valmistautunut etukäteen siihen, mitä arkikäytöksiä koiran kanssa kannattaa aivan erityisesti opetella: onko painopiste luopumisen tai luoksetulon harjoittelulla vai ehkäpä jollakin toisella käytöksellä. Huomioitavaa on myös se, että eri rotujen koulutettavuudessa on eroja. Toiset rodut motivoituvat toimimaan ihmisen kanssa keskimäärin toisia paremmin.

Rodun aktiivisuus

Myös rotujen aktiivisuudessa ja toimintatarmossa on huomattavia geneettisiä eroja. Jokainen koirakansalainen tarvitsee runsaasti liikuntaa ja aivotyötä, mutta erityisesti tarmokkaat työkoirarodut turhautuvat helposti tekemisen puutteesta ja alkavat suunnata askarteluvimmaansa esimerkiksi kodin sisustukseen. Patoutunut liikunnan ja tekemisen puute voi näkyä myös erilaisina häiriökäytöksinä. Aktiiviset rodut tarvitsevat rinnalleen aktiivisen omistajan!

Mitä rodun terveydestä olisi hyvä tietää?

Jokaisella koirayksilöllä saattaa ilmetä rakenteellinen vika tai jokin sairaus rodusta riippumatta. Rotujen välillä on kuitenkin huomattavia eroja siinä, kuinka yleisiä erilaiset terveysongelmat ovat. Esimerkiksi rodun rakenne voi olla jalostuksen myötä niin äärimmilleen viety, että useimmilla yksilöillä on vaikeuksia selviytyä normaali arjesta ja koiramaisesta elämästä. Erilaiset perinnölliset sairaudet ja viat kannattaa selvittää tarkoin paitsi rodusta yleisesti myös mahdollisen pennun suvun osalta.

Erilaiset perinnölliset sairaudet ja viat kannattaa selvittää tarkoin paitsi rodusta yleisesti myös mahdollisen pennun suvun osalta.

Sairaan koiran kanssa eläminen on paitsi koiralle myös omistajalle äärimmäisen raskasta ja stressaavaa. Se myös kurittaa kukkaroa, vaikka vakuutusyhtiö rientäisikin ajoittain apuun. Lemmikkiä hankkivan olisi hyvä siis harkita, olisiko viisaampaa painottaa koiran hankinnassa mahdollisimman tervettä rotua kuin esimerkiksi suloista ulkonäköä. Jokaisesta koirasta kun tulee kuitenkin omistajalleen se kaunein mahdollinen karvakorva.

Seura-, harrastus- vai käyttökoira?

Etsitkö ystävää lenkkipoluille ja koko perheen kaveriksi? Onko suunnitelmissasi koiraurheiluun hurahtaminen? Vai vetääkö veresi hirvijahtiin?

Yritä määritellä mielessäsi mahdollisimman tarkasti, miksi haluat koiran. Jos kaipaat erityisesti ystävää arkeen, ovat erilaiset seurakoirarodut varteenotettava valinta. Agility- tai tokokentille haikailevan kannattaa kiinnittää huomiota rodun motivoitavuuteen ja toimintatarmoon, sisäiseen ”moottoriin”. Erilaiset palveluskoirarodut ja monet terrierit ovat harrastuskentillä väsymättömiä seuralaisia. Metsästyskoiralta taas odotetaan muun muassa riittävää riistaviettiä. Myös sillä on merkitystä, onko aikomuksena linnustaa vai metsästää esimerkiksi pienpetoja.

Ensi sijaisesti jokaisen koiran päätehtävä on olla tasapainoinen ja iloinen koira ja ihmisen kumppani. Monet koirarodut sopivat useisiin eri käyttötarkoituksiin, mutta koiran ”päätehtävän” määrittely kannattaa silti aina ja auttaa ymmärtämään myös omistajan omia rajoituksia tai kiinnostuksen kohteita.

Koirakokemuksesi

Ensimmäiseksi koirakaveriksi sopii usein iloiset ja mutkattomat seurakoirarodut. Ne saattavat olla vilkkaita ja kaipaavat yhtälailla peruskoulutusta kuin mikä tahansa koira, mutta useimmilla seurakoiraroduilla on helpommin hallittava toimintatarmo ja vietit, kuten riistavietti.

Kokeneempi koiranomistaja voi kohdata täysin uudenlaisia haasteita siirtyessään roturyhmästä toiseen, esimerkiksi noutajista vinttikoiriin. Hyppy rodusta toiseen saattaa tehdä hyvää, mutta samalla se on hyppy tuntemattomaan ja kokemuksesta huolimatta olo voi olla välillä kuin vasta-alkajalla.

Kun hakeudut heti lemmikin pentuaikana pätevän eläintenkouluttajan pitämään pentukouluun, saat hyvät eväät kaikenkarvaiseen koira-arkeen, oli aiempi kokemuksesi millainen tahansa.

Koirakokemuksen vähäisyyttä tai uusien rotujen mukanaan tuomia haasteita ei kannata liikaa jännittää. Kun hakeudut heti lemmikin pentuaikana pätevän eläintenkouluttajan pitämään pentukouluun, saat hyvät eväät kaikenkarvaiseen koira-arkeen, oli aiempi kokemuksesi millainen tahansa.

Millainen sinä olet?

Kokemuksen lisäksi oman perusluonteesi arviointi auttaa sopivan rodun valinnassa. Oletko tulinen ihmishyrrä, jonka kärsivällisyys on katkolla helposti? Valitse itsellesi käytökseltään tasaisempi rotu, joka ei ole lähtökohtaisesti tunnettu herkkyydestään. Jos taas olet pitkäjänteinen, periksiantamaton ja pysyt helposti rauhallisena, saatat saada ihastuttavan ystävän vilkkaammasta ja sähäkämmästä kuonolaisesta.

Koiran koko

Hyvin hoidettu ja riittävästi liikuntaa sekä aktiviteettia saava koirakaveri käyttää sisällä suurimman osan ajastaan lepäämiseen. Koiran koko ei siis yksistään määrittele sopiiko joku koirarotu toista paremmin pieneen asuntoon. Kerrostaloasumisessa asunnon kokoa tärkeämpi mittari on koirarodun ääniherkkyys ja aktiivisuus. Pieni ja vauhdikas mäyräkoira saattaa saada huomattavasti suurempaa tuhoa ja ääntä aikaiseksi kuin jättikokoinen, temperamentiltaan tasaisempi lajikumppaninsa.

Jättiläinen suurennuslasin alla

Suurikokoisen koirakaverin kanssa liikkuminen saattaa olla haastavampaa, jos käytät julkisia kulkuneuvoja. Koirakammoiset kanssakulkijat kavahtavat helposti majesteettisen kokoista lemmikkiä. Myös autolta vaaditaan tilavuutta enemmän kuin kauppakassin verran. Jättirodun ruoankulutus on suurta ja toisinaan eläinlääkärikulut kohoavat koiran elopainokilojen mukaan. Toisaalta suuret koirat ovat usein rauhallisia ja haukahtelevat harkitsevammin. Koiran mahtava olemus luo usein omistajalleen turvaa ja karhumaisen kaverin halaaminen on jo itsessään elähdyttävä kokemus.

Pieni on tehty pippurista

Pienessä paketissa tulee huomattavan suuria koirapersoonia, joilla on ihan yhtälailla tarve elää täysipainoista koiranelämää kuin suuremmilla lemmikeillä. Koiran pieni koko ei poista sen liikunnan- ja aktivoinnintarvetta. Se tarvitsee myös yhtä lailla peruskoulutusta, lajityypillistä toimintaa ja johdonmukaista ohjausta. Pienikokoisten rotujen ruokakustannukset ovat luonnollisesti maltilliset, mutta toisaalta minimittaiset kuonokaverit tarvitsevat yhtä lailla eläinlääkärin hoitoa silloin tällöin, joten ylläpitokustannuksia tulee väistämättä – koiran koosta riippumatta. Pienehköt lemmikit toivotetaan usein tervetulleiksi kyläpaikkoihin, kahviloihin ja hoitopaikkakin on usein helpompi löytää kuin jättirotuiselle lajitoverille. Jos perheessäsi on vauhdikkaita taaperoikäisiä lapsia, voi arkeen olla haastavaa sovittaa linnunluista lemmikkiä. Monet pienet koirarodut ovat vilkkaita ja temperamenttisia, joten olisi virhe ajatella, että pienen koiran kanssa ”pääsisi helpommalla”.

Jättien ja kääpiöiden väliin jää vielä suurin joukko: kooltaan keskikokoiset koirat. Koon puolesta siis valinnanvaraa löytyy laidasta laitaan. Kokoa arvokkaampia mittareita ovatkin rodun alkuperäinen käyttötarkoitus ja terveystilanne.

Katso koiraa karvoihin

Kun tutkit eri koirarotujen lisäksi omaa käyttäytymistäsi ja mielenkiinnon kohteita, pohdi myös, kuinka paljon jaksat ja haluat käyttää arjessa aikaasi ja voimiasi koiran kuontalonhallintaan. Karvapeitteissä on mittavia eroja säänkestävyydessä ja siinä, kuinka paljon huoltoa ne tarvitsevat pysyäkseen toiminnallisina. Parhaan näkemyksen rotukohtaisista turkinhoidon vaatimuksista saat, kun keskustelet rodun harrastajien kanssa. Olet aina tervetullut myös poikkeamaan turkinhoitosalonkeihimme. Trimmaajamme tuntevat kaikenlaiset karvapeitteet ja osaavat myös kertoa sinulle niiden huoltamisesta.

Vinkit sopivan koirarodun valintaan

  • Genetiikka ohjaa aina koiran käytöstä. Tutustu erityisen tarkasti rodun alkuperäiseen käyttötarkoitukseen, koska geenien vaikutus käytökseen on erityisen suuri.
  • Geneettisesti vahvaa käytöstä voi olla hankala hallita arjessa. Paimenkoirat paimentavat, metsästyskoirat metsästävät ja vahtikoirat vahtivat.
  • Mikä on koirakaverin pääasiallinen tarkoitus elämässäsi? Kaipaatko ennen kaikkea seuralaista, aktiivista harrastuskoiraa, metsästyskaveria vai jotain muuta?
  • Arvioi realistisesti omaa koirakokemustasi ja luonnettasi. Hyvin vietikkäät ja temperamenttiset rodut tarvitsevat pitkäjänteisen, rauhallisen omistajan. Nykyaikaisia koirankoulutustaitoja on hyvä opetella, vaikka omaisit pitkän koirakokemuksen.
  • Minkälainen perheesi ja elinympäristösi on? Haluaisitko kompaktin koiran vai sylintäydeltä karvaa ja kaveria?
  • Onko haaveenasi kammata, puunata ja trimmata lemmikkiä, vai onko toiveenasi turkki, jonka ylläpitämiseksi riittää rivakka harjaus silloin tällöin?

Tiesitkö?

Erilaisten rescue-järjestöjen kautta voit adoptoida lemmikin ja tarjota hyvän elämän kodittomalle koiralle. Tutustu rescue-toimintaan täältä.

Kohti koiramaista elämäntapaa

Kun olet löytänyt sinulle sopivalta tuntuvat koirarodut, sukella rotuyhdistysten sivuille, soita kasvattajille, pysäytä kadulla suosikkirotuasi ulkoiluttava omistaja, notku näyttelykehän tai agilitykentän laidalla ja käy tekemässä opintomatka koirakouluun, jossa voit puhuttaa kouluttajaa. Tiedon kerääminen on ensiarvoisen tärkeää, voidaksesi tehdä lopullisen valinnan. Entä kun valinta on tehty? Mistä koira hankitaan? Täältä voit tutustua tarkemmin koiran ostamiseen ja kasvattajan valintaan.

Tiedäthän, että matkasi loistavaksi lemmikinomistajaksi on jo alkanut! Se että olet syventynyt tähän artikkeliin osoittaa, että teet harkittuja ratkaisuja. Sinusta tulee upea koiranomistaja! 

Tiedäthän, että matkasi loistavaksi lemmikinomistajaksi on jo alkanut! Se että olet syventynyt tähän artikkeliin osoittaa, että teet harkittuja ratkaisuja. Sinusta tulee upea koiranomistaja! Olet myös aina tervetullut kaikkiin Musti ja Mirri -myymälöihin juttelemaan henkilökuntamme kanssa ja fiilistelemään kuolaista ja karvaista arkea – vaikka et ihan vielä omistaisikaan ikiomaa koiraa. Sydämellisesti tervetuloa!

*Kansainvälinen koiranjalostusliitto, FCI