Asusteleeko koirasi kidassa Haisuli? Kurkkaapas kaverin kuonoon jo tänään ja arvioi lemmikkisi suun kunto. Ongelmat suun terveydessä heikentävät koirasi elämänlaatua, terveyttä ja hyvinvointia. Hoitamattomina pieniltäkin tuntuvat asiat, kuten hammaskivi tai pieni lohkeama hampaassa, johtavat poikkeuksetta suurempiin ongelmiin.
Koiran terveessä suussa on 42 hammasta, joista jokainen on tärkeä. Koiran hampaat soveltuvat muodoltaan ruoan repimiseen, järsimiseen ja kaluamiseen. Tällainen ruoan ja puruluiden käsittely on koiralle erityisen mielekästä lajityypillistä puuhaa, jota se ei pysty tekemään, jos kirsun alla kivistää.
Hammasongelmien lisäksi tulehtuneet ikenet, parodontiitti (hampaan vieruskudoksen tulehdus) ja haavaumat limakalvoissa saattavat aiheuttaa paitsi kipua myös muita terveysongelmia, jos hoito laiminlyödään. Kaiken ikäisten koirien suun kuntoa tulisikin seurata säännöllisesti niin eläinlääkärillä kuin kotonakin.
Lemmikin suu olisi suositeltavaa tarkistaa vähintäänkin viikoittain. Näin kuonolainen tottuu toimenpiteeseen, ja opit tunnistamaan koiran suun normaalin kunnon ja huomaamaan muutokset. Kotitarkistuksessa käydään läpi silmämääräisesti suupielet ja huulet, suun sisäosa, kieli ja hampaat.
Koirat (kuten ihmisetkään) eivät varsinaisesti rakasta suun ja hampaiden ronklaamista. Muista siksi palkita ruhtinaallisesti lemmikkiäsi, kun teet näitä toimenpiteitä. Vahvista myös rauhallista käytöstä, ja vapauta koira käsittelystä sen ollessa hetken kauniisti paikallaan.
Kotitarkastus on tärkeä osa koiran hoitoa, mutta se ei koskaan korvaa hampaisiin erikoistuneen eläinlääkärin tekemää tarkistusta. Eläinlääkärin suorittamassa tarkistuksessa koira nukutetaan ja suu röntgenkuvataan, jolloin lääkäri pääsee tekemään perusteellisen arvion jokaisen hampaan kunnosta. Esimerkiksi harmillisen yleisen parodontiitin varma diagnosointi on mahdollista vain tällä tavoin. Samalla eläinlääkäri voi tehdä perusteelliset hoitotoimenpiteet.
Joskus kotitarkastuksessa saatat huomata, että joku koirasi hampaista ei olekaan virheetön. Seuraavat merkit kertovat, että nyt viimeistään on aika varata käynti eläinlääkärille:
Hoitamaton suu haiskahtaa myös usein pahalle.
Voit olla yhteydessä myös Mustin ja Mirrin Etäeläinlääkäriin, jos koirasi hampaiden kunto epäilyttää. Etäeläinlääkärin vastaanotto toimii netissä chatin ja kuva-, puhe- tai videoyhteyden välityksellä. Voit olla yhteydessä Etäeläinlääkäriin paikasta riippumatta - tarvitset vain toimivan internetyhteyden. Mustin ja Mirrin Etäeläinlääkäri on tarkoitettu Kavereillemme, eli Mustin ja Mirrin kanta-asiakkaille. Liity kanta-asiakkaaksi tästä!
Joskus hampaat ja suu vaikuttavat silmämääräisesti terveeltä, mutta koiraa vaivaa outo oireilu. Oireille ei välttämättä tunnu löytyvän mitään järkevää syytä. Koira saattaa myös syödä normaalisti ja jopa järsiä luita. Muista kuitenkin, että ongelma saattaa siitä huolimatta löytyä suusta!
Useat oireet saattavat sopia moniin eri sairauksiin, joten kokonaisvaltainen terveystarkastus on aina paikallaan, jos koiran käyttäytyminen ja tavat muuttuvat yhtäkkiä. Valtaosa hammasongelmista huomataan ”vahingossa”, siksi hammastarkastusten tulisi kuulua säännöllisiin hoitotoimenpiteisiin.
Mikään toimenpide ei vedä vertoja eläinlääkärin suorittamalle suun ja hampaiden hoidolle. Hammaskiveä ei kotikonstein saa poistettua, mutta siistejä, eläinlääkärin hoitamia hampaita voi ja kannattaa ylläpitää kotona. Myös yleisen parodontiitin kotihoito lääkärikäyntien välissä on välttämättömyys! Hammaslääkärikäyntien väli riippuu koiran suun kunnosta, mutta keskimäärin tarkistus on paikallaan kerran vuodessa.
Plakin rapsuttelu koiran hampaista, käyttäen kolikon reunaa tai muuta terävää instrumenttia, voi olla todellinen karhunpalvelus karvakuonolle. Taitamaton ja liian innokas kotitohtori rikkoo helposti kiilteen koiran hampaan pinnalta, jolloin bakteerit saavat alustan, jossa juhlia.
Myös jatkuva kovien luiden kaluaminen voi kääntyä koiran omaa purukalustoa vastaan. Erityisesti rodut, joilla on suuri puruvoima, ovat alttiita saamaan hammasmurtumia erityisesti yläposkihampaisiin.
Hampaiden harjaaminen: Tärkein yksittäinen hoitokeino on hampaiden säännöllinen harjaaminen. Ajatus tuntuu monesta koiranomistajasta työläältä, mutta kun harjauksesta tulee rutiini, se ei ole homma eikä mikään! Säännöllisellä harjaamisella saatat pidentää hammaslääkärikäyntien väliä, pitää plakin ja hammaskiven loitolla ja hidastaa parodontiitin aiheuttamia vahinkoja. Korkealaatuinen, lemmikkien tarpeisiin räätälöity hammastahna ja muotoiltu hammasharja tekevät toimenpiteestä helpon ja maistuvan.
Avital Avident Oral -jauhe: Henkilökuntamme suosittelema tuote ehkäisee plakin ja hammaskiven muodostumista sekä edistää koiran ienterveyttä. Näppärä jauhe sekoitetaan koiran juomaveteen ja se on hajuton sekä mauton. Avital Avident Oral on valmistettu tutkitusti turvallisista ainesosista ja se soveltuu myös kissakansalaisille. Siksi sitä voi huoletta käyttää myös monilemmikkitalouksissa!
Puru- ja hammashoitoluut: Luiden syöminen aiheuttaa hampaan pintaan mekaanista hankausta. Erilaiset hampaiden hoitoon suunnitellut puruluut ovat lisäksi koostumukseltaan sitkeitä ja erityisen puhdistaviksi muotoiltuja. Joihinkin tuotteisiin on lisätty plakin muodostumista ja bakteerikasvua hillitseviä aineita, sekä desinfioivaa klooriheksidiiniä.
Täpäkkä terrieri, puuhakas paimenkoira, lujaleukainen molossi? Monet koirat, rotuun katsomatta, leikkivät joskus tavalla, joka aiheuttaa suoranaista piinaa purukalustolle. Kivien kanniskelu, keppien repiminen ja tennispallon jatkuva kanteleminen ovat kaikki hampaille haitallista viihdettä. Suuntaa koirasi into vaarattomiin leluihin.
Koiran kuolasta kostuneet, treenikenttien hiekassa kylpeneet lelut ja muut treenitarvikkeet (kuten suojeluhihat) voivat olla aito riski suun terveydelle. Palkitsemishetkellä leluun voimalla pureutuvan ja sitä retuuttavan harrastuskoiran hampaat altistuvat samalla kulumille ja hiekan hankaukselle. Urheilu- ja harrastuskoirien hammaskalusto onkin kovilla ja vaatii erityishuomiota!
Koiran suun ja hampaiden terveyttä tulisi tarkkailla säännöllisesti jo pienestä pennusta alkaen. Kotona tehtävien tarkistusten ja ylläpitohoidon lisäksi säännölliset, hampaisiin erikoistuneen eläinlääkärin tekemät tarkistukset ovat ehdottoman tärkeitä.
Pidä koirasi suusta ja ainokaisista hampaista huolta. Tee hampaidenhoitorutiineista päivittäisiä, aloita heti tänään! Tulet huomaamaan, että karvakuonosi kiittää kivuttomasta kidasta – raikkailla rakkauspusuilla.
Haluaisitko lukea lisää hyödyllisiä artikkeleita? Klikkaa tästä artikkelipankin etusivulle.