Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Koiranpennun ripuli - mikä neuvoksi?

 

koranpennun ripuli

Pentukoiran ripulia ei kannata säikähtää – useimmiten kyseessä on harmiton ja ohimenevä ongelma. Tilannetta on hyvä silti seurata tarkasti: pienokaisen kyky säädellä elimistönsä neste- ja elektrolyyttitasapainoa ei ole ollenkaan samaa luokkaa kuin aikuisella. Ripulin aiheuttama kuivuminen on pennulle paljon vaarallisempi ongelma kuin aikuiselle.

Tavallisia ripulin syitä pennuilla ovat:

  • Olosuhdemuutoksen aiheuttama stressi (uusi koti, uusi harrastus tms.)
  • Muutos ruokavaliossa (myös uudet namit ja puruluut)
  • Lois- ja mikrobi-infektiot.

ripulin hoito, koiranpentu

Koska uskaltaa edetä kotihoidolla?

Jos pentu on pirteä ja nestettä imeytyy hyvin, ei eläinlääkäriin yleensä ole hätää. Rakenteeltaan pehmismäinen, mutta muotonsa säilyttävä kakka ei myöskään vielä anna aihetta paniikkiin, jos koiranlapsi voi muuten hyvin. Pikkuisessa kehossa muutokset kuitenkin tapahtuvat nopeasti, joten seuraa tilannetta ja soita eläinlääkärille, jos tilanne kääntyy huolestuttavaan suuntaan!

Miten oireita voisi hoitaa kotona?

Aikaisemmin koirien ripulioireita on hoidettu ensisijaisesti paastottamalla. Nykyisen ohjeen mukaan ruokaa on hyvä antaa n. ¼ koiran tavallisesta päiväannoksesta. Ruoan laatuun ja määrään kiinnitetään erityistä huomiota: annokset ovat pikkuruisia, hyvin sulavia ja vähärasvaisia. Niiden on myös hyvä sisältää runsaasti nestettä.

koiranpentu, löysä maha, ripuli

Miten ennaltaehkäistä pennun ripuli?

  • Huolehdi rokotuksista ja madotuksista.
  • Älä altista rokottamatonta, vielä vastustuskyvyltään vajavaista tassuttelijaa suurille koirajoukoille (esim. koiratapahtumissa) tai vie sitä koirapuistoon.
  • Sekoita ruokaan ennaltaehkäisevästi suoliston mikrobiflooraa tukevaa pro- tai prebioottivalmistetta. Varmista etukäteen, että valitsemasi tuote sopii myös pennuille!
  • Tarjoa koiralapsukaiselle uusia makukokemuksia hillitysti ja pienissä erissä. Älä esim. anna samana päivänä uusia puruluita ja nameja.
  • Jos haluat vaihtaa pennun ruokavaliota, tee se vähittäin totuttamalla.
  • Suojaa pienokaista stressiltä: tarjoa sille oma nukkumapaikka, jossa se saa levätä häiriöttä. Älä varaa samalle päivälle liian montaa rasittavaa kokemusta (esim. koirakoulu, eläinlääkäri ja pentupainit ovat monelle herkälle pienokaiselle liikaa yhden päivän ohjelmaksi).

Vaikka pennun ripulioireet voivat tuntua hyvin huolestuttavilta etenkin vaatiessaan eläinlääkärin apua, on aniharvoin kysymys mistään vakavasta. Asianmukaisesti hoidettuna ripulista selvitään yleensä säikähdyksellä. Älä hätäänny, melkein jokainen koira kokee ainakin yhden ripulin pentuikäisenä!

Haluaisitko lukea lisää hyödyllisiä artikkeleita? Klikkaa tästä artikkelipankin etusivulle.

Lue kattava tietopaketti pentuarjesta täälltä!