Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Sterilisaatio ja kastraatio

Teksti: Royal canin

Sterilisaation vaikutukset koiran terveyteen ja käytökseen

Sterilisaatio tarkoittaa, että sukusoluja tuottavat rauhaset poistetaan, jolloin lisääntyminen estyy. Urosten kohdalla puhutaan kastraatiosta, narttujen kohdalla sterilisaatioista – tosin tätä termiä voidaan käyttää myös yleisemmin molempien sukupuolten kohdalla.

Ei-toivottujen pentueiden ehkäisemisen lisäksi sterilisaatiolla on myös muita positiivisia vaikutuksia lemmikin terveyteen ja käytökseen. Uroksilla kastraatio voi ehkäistä tai vähentää kivessairauksia ja -kasvaimia sekä eturauhasen liikakasvua ja tulehdusta. Lisäksi se usein vähentää merkkailua, hyppimistä, karkailua ja aggressiivisuutta. Narttujen ja naaraskissojen kohdalla munasarjojen ja kohdun poisto voi ehkäistä tai vähentää maitorauhasten kasvaimia, valeraskauksia ja niihin liittyviä muita oireita, nartuilla yleistä märkäistä kohtutulehdusta sekä muita lisääntymiselimistön sairauksia.

Sterilisaatiolla on myös positiivisia vaikutuksia diabeteksen hoidossa. Lisäksi kiima loppuu, urosten kiinnostus narttua kohtaan vähenee ja käytös tasaantuu.
 

Sterilisaatio lisää ylipainon riskiä

Sterilisaatioon voi liittyä myös riskejä. Toimenpide tehdään nukutuksessa, ja vaikka se onkin yleisesti ottaen turvallinen, anestesiaan liittyy aina oma riskinsä. Toisinaan myös leikkaushaava voi tulehtua. Leikattujen koirien karvanlaatu saattaa muuttua ja toisilla voi esiintyä virtsanpidätysongelmia. Riskeistä suurin on kuitenkin ylipaino, jonka riski koirien kohdalla kaksinkertaistuu, kissoilla jopa kolminkertaistuu. Ylipaino puolestaan voi altistaa lemmikin useille terveyshaitoille, kuten nivel-, sydän-, ja hengityselinvaivoille ja erityisesti kissat sokeritaudille. Lisäksi ylipaino johtaa lyhentyneeseen elinajanodotteeseen.

Vielä ei ole täysin selvää, mikä altistaa leikatut lemmikit painonnousulle. Mahdollisia syitä ovat hormonitoiminnan muutoksesta johtuvat aktiivisuuden spontaani lasku ja aineenvaihdunnalliset muutokset, jotka vähentävät lemmikin tarvitsemaa energiamäärää jopa 30 %. Steriloitujen lemmikkien ruokahalun säätelyn tiedetään heikentyvän, minkä vuoksi niiden ruokahalu kasvaa leikkauksen jälkeen. Nämä muutokset voivat tapahtua hyvin nopeasti sterilisaation jälkeen, joten lemmikin ruokavalioon ja liikuntaan olisi hyvä kiinnittää huomiota jo ennen leikkausta, jotta ylipainolta voitaisiin välttyä.
 

Kohdennetut ruokavaliot steriloiduille lemmikeille

Royal Canin on kehittänyt omat ruokavaliot erikokoisille steriloiduille koirille. Eri-ikäisille steriloiduille kissoille on tarjolla kohdistetut ruokavaliot. Ruoat huomioivat vähentyneen energiantarpeen leikkauksen jälkeen ja auttavat ylläpitämään steriloidun lemmikin ihannepainon optimaalisella koostumuksella, jossa yhdistyvät korkea valkuaisainepitoisuus, matala rasvapitoisuus sekä L-karnitiini, joka tehostaa rasvahappojen kuljetusta ja hyödyntämistä energiaksi. Lisäksi kuiduilla täydennetty koostumus auttaa säätelemään lemmikin ruokahalua ja ylläpitämään kylläisyyden tunnetta.

Ruokavalion tarkistus ja mahdollinen vaihdos olisi hyvä tehdä jo ennen sterilisaatiota, viimeistään kuitenkin heti sen jälkeen. Sen sijaan että lemmikille syöttäisi pienemmän annoksen ennen leikkausta käytettyä ruokaa, kannattaa mieluummin tarjota tarkoitukseen kehitettyä, vähäenergistä ruokaa. Näin voidaan varmistaa tärkeiden ravintoaineiden ja vitamiinien riittävä annostus sekä tarpeeksi suuret annokset, jolloin lemmikki pysyy kylläisenä. Lemmikki kannattaa punnita ennen leikkausta ja säännöllisesti sen jälkeen, jotta muutokset painossa nähtäisiin ajoissa. Liikunnan ja muun aktiivisuuden merkitystä painonhallinnassa ei myöskään pidä unohtaa.

Royal Canin ruoat