Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Tervetuloa pentutreffeille!

Tervetuloa pentutreffeille!

Pentuaikana hankitut hyvät kokemukset seuraavat koiraasi läpi koko sen elämän ajan ja tarjoavat hyvän pohjan terveelle  itseluottamukselle. Huolella sosiaalistetusta pikku naskalihampaasta kehittyy tasapainoinen ja iloinen käpäläsankari, joka ei pienistä hetkahda!

Leikkiessään turvallisessa ympäristössä toisten pentujen kanssa pieni karvakorva saa myös erinomaista harjoitusta koirien välisestä kommunikaatiosta ja elekielestä. Harjaantuneet viestintätaidot saattavat ehkäistä myöhemmin sosiaalistamisen puutteesta johtuvia käyttäytymisongelmia. 

Milloin pentua voi alkaa sosiaalistaa?

Pennun sosiaalistaminen tulee aloittaa jo sen varhaisviikkoina kasvattajan luona. Kun taapero saapuu uuteen kotiinsa noin 8 viikon iässä, jatkuu paras sosiaalistamiskausi aina 12 viikkoon saakka. Vaikka pentua ei ole vielä rokotettu, tulee sille tarjota runsaasti turvallisia ja iloisia kokemuksia. Tämä on tärkein yksittäinen kausi pennun elämässä, panosta siihen siksi kaikin tavoin!

Mitä sosiaalistamisesta on hyvä tietää

Sosiaalistamisen tulee tapahtua aina pennun ehdoilla. Pikkuviikarille tulee tarjota päivittäin uusia kokemuksia. Uutta voi olla vaikka päiväkodin pihalla leikkivien lasten katsominen aidan takaa tai lähikaupan pihassa piipahtaminen.

 • Pennun annetaan määritellä sen näkökulmasta turvallinen etäisyys uuteen asiaan.
 • Pentua ei koskaan tule pakottaa tai viedä väkisin katsomaan mitään. Pakottaminen voi aiheuttaa pelkotiloja, eikä nopeuta asioihin tottumista – päinvastoin!
 • Pennulle tulee antaa runsaasti myös aikaa tutustua omassa tahdissaan uusiin asioihin, älä siis kiirehdi.

Sosiaalistaminen on helppoa. Pennun kanssa oleillaan kaikessa rauhassa uudessa tilanteessa ja huolehditaan, että pennulla on koko ajan turvallinen olo. Kaikkien uusien kokemusten vastapainoksi pikku maailmanvalloittaja tarvitsee säännöllisesti lepoa ja rauhaisaa unta, jolloin uudet kokemukset painuvat sen pitkäkestoiseen muistiin.

Voiko rokottamaton pentu tavata muita koiria?

Rokottamaton pentu voi tavata hallitusti myös muita koiria. On kuitenkin hyvin tärkeää, että tunnet ennalta pennun tapaamat koirat ja tiedät, että ne ovat varmasti ystävällisiä, rokotettuja ja kaikin puolin terveitä. Jos koirilla on suuri kokoero, tulee tarkoin valvoa, ettei leikki vaaranna kasvavan pentusi kehittyvää rakennetta. Täysin vieraita koiria ei ole syytä tervehtiä!

Milloin pentu voi osallistua Mustin ja Mirrin pentutreffeille?

Pentutreffit on yksi Mustin ja Mirrin Kaverieduista, joten treffeille ovat tervetulleita kanta-asiakaspennut omistajineen. Kun pentu on saanut kolmois/nelosrokotteen Suomessa, se voi 14 päivän varoajan jälkeen tavata monipuolisesti muita ystävällisiä koiria. Pikkuviikarin osallistumisoikeus pentutreffeille raukeaa sen täyttäessä 4 kuukautta. Tämän jälkeen suosittelemme pennulle ammattilaisten järjestämiä pentukursseja, joilla se pääsee opettelemaan uusia, tärkeitä taitoja!

Pentutreffeille osallistuvan pennun tulee olla terve. Vatsan toimintahäiriöt, kuten ripuli, estävät pennun osallistumisen treffeille sillä kertaa. Myös yskä, silmätulehdus, loisongelma ja muut tarttuvat vaivat tulee parannella rauhassa kotona, ennen kuin pentu voi osallistua tapahtumaan. Rajoitukset on asetettu kaikkien pentujen hyvinvoinnin takaamiseksi. Pentutreffiohjaajalta saat lisätietoa, milloin pieni potilas voi jälleen sukeltaa leikin pyörteisiin.

Mitä pentutreffeillä tapahtuu?

Pentutreffit ovat iloinen sosiaalistumishetki kaiken rotuisille koiranpennuille. Paikalla on aina pentutreffiohjaaja, joka valvoo, ettei ujointakaan peuhaajaa kiusata! Hän myös ohjaa tapahtuman kulkua ja opastaa pennut tauoille. Sosiaalistuminen vilkkaassa ja tapahtumarikkaassa ympäristöissä kannattaa tehdä lyhyissä erissä, siksi pidämme erityisen hyvin huolta pentujen tauottamisesta.

Tapahtuma on maksuton, ja se on tarkoitettu kanta-asiakkaillemme eli Mustin ja Mirrin Kavereille. Pennun omistajan ei tarvitse jännittää tapahtumaa eikä osata mitään erityistä. Ihan jokainen on lämpimästi tervetullut mukaan juuri sellaisena kuin on!

 • Kun saavut ensimmäistä kertaa treffeille, ota mukaasi pennun suomalainen rokotustodistus. Myymälähenkilökunta tarkistaa, että rokotukset ovat kunnossa ja varoaika täyttynyt.
 • Jos et ole vielä Kaveri, myymälähenkilökuntamme rekisteröi sinut tai voit itse liittyä täällä. Jos olet jo Kaveri, ilmoittaudu kassalla treffeille kertomalla esim. puhelinnumerosi ja näyttämällä pentutreffipassia, jonka saat mukaasi ensimmäisellä kerralla.
 • Pentutreffit alkavat ennalta ilmoitettuna ajankohtana.
 • Ohjaaja voi nostaa pentuja tauolle tarpeen mukaan. Kaikki pennut käyvät ainakin kerran treffien aikana pissalla.
 • Taukojen aikana pentua kannattaa palkita kaikesta toivotusta käyttäytymisestä. Kysy vinkkejä pentutreffiohjaajaltasi!
 • Lopuksi tehdään ohjattu loppurauhoittuminen, jonka tarkoituksena on rentouttaa pentuja, jättää niille leppoisa tunnetila ja opettaa niitä säätelemään käyttäytymistään. Rauhoittumisen jalo taito auttaa arkielämässä paljon!

Pentutreffit eivät ole koulutustapahtuma, vaikka leikin ohessa keskustellaankin toisinaan kouluttamisesta sekä vahvistetaan pentujen kontaktia ja harjoittelemme mm. rauhoittumista. Pentutreffien lisäksi suosittelemme kaikkia osallistumaan ammattilaisten järjestämille pentukursseille, joilla opetellaan tärkeitä käytännön taitoja. Valitse kouluttaja joka on Suomen Eläintenkouluttajat ry:n jäsen.

Pentutreffien säännöt

 • Koiranpentu on Mustin ja Mirrin pentutreffeillä aina omistajansa vastuulla.
 • Pentutapaamisiin ovat tervetulleita enintään 4 kk ikäiset Suomessa syntyneet pennut, jotka kokonsa ja käyttäytymisen puolesta sopivat leikkimään sisäaitauksessa.
 • Pennun mukana treffeille tuleva omistaja tai valvoja on 15 vuotta täyttänyt kanta-asiakkaamme. Valvojalla on pennun omistajan lupa pentutreffeille osallistumiseen.
 • Pentu on saanut kolmois/nelosrokotteen Suomessa ja siitä on kulunut 14vrk varoaika.
 • Pennulla on suomalainen, voimassaoleva rokotustodistus.
 • Pennulla, eikä talouden muilla koirilla ole osallistumishetkellä tarttuvaa sairautta tai ulkoloisia, eikä pennun oma terveydentila estä muiden koirien kanssa leikkimistä.
 • Kaikki osallistujat kohtelevat koiriaan Suomen eläinsuojelulain ja hyvän koiranpitotavan mukaan.

Anna pennullesi paras mahdollinen alku elämälle – tule pentutreffeillemme! 

Yleisimmin kysytyt kysymykset


Kuinka kauan pentutreffit kestävät?

Pentutreffien kesto on 30 minuuttia. Tapahtuma alkaa ennalta ilmoitettuna ajankohtana, joten saavuthan ajoissa paikalle.

En ole Mustin ja Mirrin kanta-asiakas eli Kaveri, voinko silti osallistua pentutreffeille?

Pentutreffit on tarkoitettu vain Kavereillemme ja niille osallistuminen on maksutonta. Voit liittyä Kaveriksi myymälässä ennen ensimmäisiä pentutreffejä. Kaveriksi voi rekisteröityä helposti myös täällä! Kaveruus ei maksa mitään.

Tarvitseeko pentutreffeille varata ennalta paikkaa?

Yleensä ei. Huomioithan kuitenkin, että joissakin vilkkaimmissa myymälöissämme pentutreffeille on käytössä ennakkoilmoittautuminen. Täältä löydät pentutreffejä järjestävien myymälöiden tiedot sekä voit tarkistaa, mihin tarvitaan ennakkoilmoittautuminen.

Mistä tiedän, mihin pentutreffiryhmään pentuni soveltuu?

Pennut jaetaan kokonsa, ikänsä ja yksilöllisen leikkitapansa perusteella ryhmiin. Pentutreffiohjaaja tai muu myymälähenkilökunta auttavat sopivan ryhmän valinnassa.

Kuinka suuria pentutreffiryhmät ovat?

Ryhmien koko vaihtelee osallistujamäärän mukaan. Mikäli pentuja on paikalla hyvin paljon, voidaan leikkiä jaksottaa niin, että osa pennuista on tauolla esim. pissalla tai pelaamassa pelejä ja osa sosiaalistuu ryhmässä. Joissain myymälöissämme on myös mahdollista jakaa aitaus kahtia, jolloin useampi pentu pääsee samanaikaisesti tutustumaan toisiinsa hallitusti.

Pentuni on luonteeltaan ujo ja varautunut, voinko osallistua treffeille sen kanssa?

Voit, ja ehdottomasti sinun myös kannattaa osallistua! Usein ujot ja harkitsevatkin pennut hyötyvät pentutreffeista, kun ne saavat ensin kaikessa rauhassa tutustua tilanteeseen turvallisen välimatkan päästä. Pentutreffeillä pentua ei koskaan pakoteta olemaan leikkiaitauksessa. Jos arkatassuja on useampi, niille tarjotaan tilaisuus tutustua toisiinsa ja harjoitella sosialisoitumista yhdessä. Vaikka pentusi ei rohkaistuisikaan vielä ensimmäisellä kerralla leikkiin mukaan, saa se arvokkaita kokemuksia elämästä vain katselemalla ja kuuntelemalla muiden leikkiä. Jos pennulla on ujo luonne, on kriittisen tärkeää tarjota sille paljon mukavia ja turvallisia kokemuksia!

Pentuni on luonteeltaan hyvin riehakas ja villi, voinko osallistua treffeille sen kanssa?

Ilman muuta! Hyvin temperamenttisille ja riehakkaille pennuille saatetaan suositella ryhmää, jossa on yhtä vauhdikasta seuraa. Vilkkaat pennut myös ohjataan tauoille hieman useammin kuin muut, jotta leikki ei kiihdy liikaa. Pentutreffit päättyvät aina rauhoittumishetkeen. Tämä on erinomaista harjoitusta vauhtiveikoille.

Pennullani ei ole suomalaista rokotustodistusta, voinko osallistua treffeille sen kanssa?

Mustin ja Mirrin pentutreffeille osallistumisen ehtona on suomalainen rokotustodistus, joten ulkomailla rokotettu pentu ei voi osallistua tapahtumaan. Rokotuslinjaukset on tehty yhteistyössä eläinlääkäreiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Pentuja tulee Suomeen hyvin erilaisista olosuhteista ja lähtömaista. Jokainen pentu on taustoistaan huolimatta yhtä arvokas, ja kannustammekin kaikkia vierailemaan muuten myymälöissämme. Jokainen pentu ansaitsee iloisia kokemuksia ja hellää huolenpitoa!

Voinko jättää pentuni pentutreffeille ja käydä itse asioilla?

Pennun omistaja tai valvoja on koko treffien ajan vastuussa omasta pennustaan. Pentua ei siis voi jättää leikkimään ja poistua itse paikalta. Jos omistaja haluaa piipahtaa asioilla tai tutustua myymälän valikoimiin, pentu tulee ottaa mukaan.

Voinko palkita pentua makupaloilla treffien aikana?

Musti ja Mirri kannustaa kouluttamaan kaikkia eläimiä käyttäytymistieteisiin perustuvilla menetelmillä. Tämä tarkoittaa sitä, että haluttua käytöstä vahvistetaan palkitsemalla eläintä, eikä rankaisuja käytetä. Pentutreffeillä on suotavaa palkita omaa pentua leikkikehän ulkopuolella kaikesta toivotusta käyttäytymisestä. Leikkikehän sisälle ei tule ojentaa tai heitellä makupaloja tai leluja, ettei pennuille tule niistä riitaa.

Mitä tarvitsen treffeille mukaan?

Ota ensimmäisellä kerralla mukaasi koiran suomalainen rokotustodistus. Kun rokotussuojan voimassaolo on tarkistettu, saat pentutreffipassin. Passilla todistat jatkossa, että pentu on rokotettu. Aina saapuessasi esitä myös kanta-asiakaskorttisi kassalla. Mukaasi tarvitset myös pennun oman juomakupin sekä makupaloja. Loppurauhoittumista varten voit tuoda mukanasi koiran oman alustan. Pennulla tulee olla tavalliset valjaat tai kuristamaton kaulapanta. Ennen kuin leikki alkaa, pennuilta poistetaan pannat, valjaat ja mahdolliset vaatteet.

Mitä jos pentuni pissaa tai kakkaa sisälle?

Yksikään pentu ei ole 100 % ”vesitiivis”, vaan vahinkoja sattuu jokaiselle. Tästä syystä ohjaaja lähettää pentuja pissatauoille toistuvasti. Jos pentusi tekee tarpeensa sisälle, meiltä löytyvät siivousvälineet vahingon korjaamiseen. Mikäli pentu pissaa tai kakkaa leikkikehän ulkopuolelle, omistajalle annetaan siivoustarvikkeet ja hän voi putsata vahingon. Pissavahinkoja ei kannata pelätä! Ne ovat osa normaalia koiranpentuarkea, ja myymälässä on totuttu niihin.

Voivatko lapseni tulla pentutreffejä katsomaan?

Koko perhe on lämpimästi tervetullut seuraamaan iloisia pentutreffejämme! Pienille lapsille on hyvä etukäteen kertoa, että vieraita pentuja ei tule lähestyä, ja pentujen leikkikehän sisälle ei voi mennä. Lapsien mukanaolo tarjoaa lapsettomien perheiden koiranpennuille mukavan kokemuksen pikkuihmisistä, joten koko perheen mukaan ottaminen on palvelus kaikille pentutreffeille saapuville pennuille!

Voinko nostaa oman pentuni kesken leikin aitauksesta pois?

Omistaja on aina pentunsa paras tuntija, ja voit milloin tahansa nostaa pentusi pois aitauksesta. Muista ilmoittaa aikeesi pentutreffien ohjaajalle, jotta hän voi tarvittaessa auttaa ja esimerkiksi houkutella muita pentuja kauemmas.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Voit olla suoraan yhteydessä pentutreffejä järjestävään myymälään tai ottaa yhteyttä sähköpostitse asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Päivitetty 20.2.2020