Opas kissanpennulle

Opas kissanpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin kissanpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Kissa tuohoaa kasvit - mitä teen?

Kissa on lihansyöjä, joten miksi se haluaa nakerrella kodin viherkasveja? Nykyään yhtenä selityksenä tälle ehkä omituiseltakin vaikuttavalle mieltymykselle pidetään kasvien sisältämää foolihappoa. Sen uskotaan olevan tarpeellinen täydennys kissojen luonnonoloissa noudattamaan jyrsijäruokavalioon. Tämäkin teoria on silti vain sivistynyt arvaus, totuuden tietää lopulta vain kissakansa itse.

Karvapallot kuriin

Kasvien syöminen voi olla myös kissan luontainen tapa hoitaa ja puhdistaa ruoansulatuselimistöään karvoista. Karvoista voi syntyä karvapalloja, kun kissa nuolee turkkiaan ja tulee samalla nielleeksi irtokarvoja. Karvat eivät sula vatsassa, vaan kietoutuvat toisiinsa ja muodostavat tiiviin möykyn, eli karvapallon. Pitkäkarvaiset kissat ovat luonnollisesti alttiimpia karvapallo-ongelmalle kuin lyhytturkkiset.

Lievimmillään karvapallot aiheuttavat ruokahaluttomuutta ja oksentelua, mutta jos pallo on kooltaan suuri tai niitä on vatsassa monta, voivat ne aiheuttaa hengenvaarallisen suolistotukoksen. Apea, ruokahaluton ja vatsaansa aristeleva kissa kuuluu aina eläinlääkärin hoitoon.

Kasvi voi olla myös kiva lelu

Kasvien pureskelu voi myös yksinkertaisesti olla kissan mielestä hauskaa. Houkuttelevasti huojuvat lehdet muistuttavat leluja, ja niitä on suorastaan pakko haukata. Ovela kissa on voinut myös huomata, että kasveja järsimällä se saa ainakin hetkeksi omistajansa jakamattoman huomion.

Keskeytä ei-toivottu toiminta – positiivisesti

Vaikka kissa on saalistaja, se on myös itse isompien petojen saaliseläin. Kissan rankaiseminen tai esimerkiksi suihkepullolla säikyttely aiheuttavat sille stressiä ja huonontavat suhdetta ihmiseen. Positiivinen keskeytys taas saa aikaan positiivisia tunteita, ja positiivinen vuorovaikutus kissan kanssa lisää sen oma-aloitteisuutta. Kun se huomaa, että käytöksestä seuraa sille jotain hyvää (herkkuja, omistajan huomiota yms.), se todennäköisesti toimii samoin jatkossakin.

Miksi kissaa ei tulisi rankaista ei-toivotusta käytöksestä? Katso alta asiantuntijamme Jaana Pohjolan vastaus.