Opas koiranpennulle

Opas koiranpennulle

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin koiranpentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Koiranpentu tulee kotiin

Useimmat kasvattajat luovuttavat pennun 8 viikon ikäisenä uuteen kotiin. Tämä on koirataimelle aivan valtava elämänmuutos, ja sille tulee antaa aikaa sopeutumiseen. Joskus koira saattaa vaikuttaa välittömästi uudessa kodissa häkellyttävän reippaalta. Se voi tutkia häntä tötteröllä talon kaikki nurkat, mutta poikkeuksetta pinnan alla kuohuu. Todellinen kotiutuminen näkyy yleensä muutamien päivien kuluttua nukkumisen lisääntymisenä. Usein unikuonon tauottomalta vaikuttava tuutuminen kertoo, että pentu on sopeutunut uuteen kotiin ja perheeseen.

Matkalla uuteen kotiin

Kun haet pennun kasvattajalta, varaudu siihen, että kaupanteko kestää hetken. Kasvattaja täyttää kanssasi kauppakirjan ja saat mukaasi toisen kappaleen tästä asiakirjasta sekä koirasi rekisteritodistuksen, jos se on jo saapunut Kennelliitolta. Voit myös pyytää kasvattajalta eläinlääkärin todistusta pentusi tarkastuksesta. Jotkut vakuutusyhtiöt saattavat myöhemmin pyytää tuota todistusta nähtäväksi.

Pennun luovutushetkellä kasvattaja kertoo sinulle myös pentusi ruokintaohjeista, rodunomaisesta turkinhoidosta ja muista käytännön asioista. Sitten on aika lähteä kohti ikiomaa kotia! Matkalla on hyvä huomioida seuraavat asiat:

Matkalla on hyvä huomioida seuraavat asiat:

 • Pentu saattaa voida huonosti autossa. Jos matka on pitkä, pidä pieniä taukoja ja tarjoa vettä.
 • Ota apuri matkalle mukaasi, joko ajamaan autoa tai huolehtimaan pennun hyvinvoinnista.
 • Jos olet hakumatkalla yksin, on pennullesi turvallisinta matkustaa kuljetuskopassa.
 • Kuljetuskoppa tai auton takapenkki kannattaa vuorata pyyhkeellä ja imukykyisellä pissa-alustalla.

Tarkkana tauolla

Jos matka on pitkä ja pidät taukoja, älä jätä pentuasi yksin autoon. Monet huoltoasemat ovat nykyään koiraystävällisiä, ja niihin voi ottaa pennun mukaan. Jos et ole varma, saako huoltoaseman kahvilaan tuoda pientä koiraystävää, selitä tilanne henkilökunnalle ja kysy lupaa. Voit myös soittaa etukäteen ja tiedustella asiaa.

Tauolla koiranpennulle tarjotaan vettä ja sitä voi yrittää pissattaa. Pentu tosin saattaa olla niin pyörällä päästään kaikesta uudesta, että pissaaminen unohtuu… On erittäin tärkeää kytkeä pieni tassusankari taukopaikalla, kun se päästetään autosta ulos. Pienikin penneli pinkoo säikähtäessään yllättävän lujaa, ja saattaa pahimmillaan kadota tai loukkaantua.

Tutustuminen kotiin ja perheeseen

Jokaisella pennulla on oma, yksilöllinen luonteensa: Toiset ovat rohkeampia, toiset tarvitsevat enemmän aikaa harkita asioita. Luonne ja pennun varhaiset kokemukset vaikuttavat sen käyttäytymiseen uudessa kodissa. Oli pentusi sitten vauhtitassu tai ujokuono, anna pienelle koirataimellesi aikaa, ymmärrystä ja rakkautta. Uusi perhe on sen koko maailma nyt ja tulevaisuudessa.

Kun saavut kotiin:

 • Anna pentusi tutustua omassa tahdissaan uuteen ympäristöön ja perheenjäseniin.
 • Kääri matot, levitä pissa-alustat lattialle, tarjoa pennulle vettä ja ruokaa.
 • Nuku ensimmäinen yö lähellä pentua, niin että se voi nähdä, haistaa ja kuulla sinut.
 • Älä nosta pentua sänkyysi. Näin ennaltaehkäiset putoamisriskin.  
 • Ulkoiluta pentua parina ensimmäisenä päivänä vain kytkettynä.
 • Rauhoita kotisi vierailta ensimmäisinä päivinä, kun kaikki on pennullesi uutta.
 • Vietä aikaa pentusi kanssa. Sinä olet kaikkein tärkein ihminen koirallesi.

Huomioi tämä

Pennun koko elämä on juuri järkkynyt. Tästä syystä kaikki muut muutokset, pennun ruoan vaihtamisesta kodin remonttitöihin, kannattaa tehdä vasta myöhemmin.

Yleensä pennut nukkuvat tavallista enemmän kotiutumisvaiheessa – anna ipanalle unirauha.
Koiralapsen ruokahalu saattaa olla myös heikko 1–2 ensimmäistä päivää, tämä on normaalia.

Adaptil

Varhaisrokotus

Tiesitkö, että koiranpennun voi varhaisrokottaa? Varhaisrokotuksen voi antaa pienelle koirantaimelle 6–9 viikon iässä. Sen tarkoitus on parantaa tautisuojaa ja mahdollistaa pennun osallistumisen tavallista aiemmin mm. pentutreffeille ja pentukouluun. Täältä voit lukea varhaisrokotuksesta lisää.

Katso alla olevalta videolta lisää vinkkejä koiranpennun kotiintuloon.