Palvelutarinoita - Liikunnallinen koira fysioterapiassa

Fysioterapiasta lisää liikkuvuutta

Varsinkin kuormittavaa urheilua harrastavat koirat omistajineen tietävät, että fysioterapia on hyvä apu harjoittelussa – monelle jopa osa harjoitusohjelmaa. Fysioterapeutti tutkii ja arvioi raajojen liikeratoja ja kehon lihastasapainoa, ja auttaa koiran kehoa liikkumaan paremmin liikkuvuusharjoitteiden ja jumpan avulla. Myös kuntoutujat löytävät usein tiensä fyssarille, moni eläinlääkärin lähettämänä.

Harvempi tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi useimmiten tasaisella ja kovalla alustalla taluttimessa ulkoileva kaveri tulee käyttäneeksi kehoaan kovin yksipuolisesti ja voisi hyötyä huomattavasti fysioterapeutin kanssa harjoittelusta. Hyvin huollettu keho pysyy kunnossa pidempään.

Vauhdikkaita urheilulajeja harrastava suursnautseri Nita kävi fysioterapeuttimme Heidin kanssa tekemässä liikkuvuutta ja tasapainoa edistäviä harjoitteita. Nita on käynyt ennenkin fysioterapiassa ja tiesi jo tullessaan, että täällä on kivaa: harjoitteiden tekemisestä nimittäin palkitaan hövelisti herkuilla, ja kehujakin satelee!

Mustin ja Mirrin fysioterapeutille voit varata ajan osoitteessa mustijamirri.fi/fysioterapia tai numerosta 0800 411 255.

Välillä kuin salapoliisintyötä

Hoitoa suunnitellessaan fysioterapeutti etsii kehon toimintaa rajoittavien ongelmien syy-yhteyksiä ja analysoi kehoa kokonaisuutena. Joskus kipeytynyt jalka oireileekin lihasjännityksenä selässä, ja jo raajojen lyhentyneet liikeradat kertovat, että kaikki ei ehkä ole optimaalisessa kunnossa. Kireäksi pingottunut selkänahka saattaa kertoa faskioiden eli lihaskalvojen ongelmasta; lihaksia ja kaikkia kehon kudoksia ympäröivä sidekalvo kuivuu ja jäykistyy, eivätkä alla olevat lihakset pääse toimimaan niin kuin niiden kuuluu. Kun faskioiden kireyttä helpotetaan manuaalisella käsittelyllä, alkaa koko koira liikkua paremmin.

Koiran fysioterapia

Asentoharjoituksia ja venytyksiä

Koiralla menee helposti selkä jumiin, aivan kuin ihmisilläkin, ja tällöin lempeä mobilisoiva käsittely ja kohdennetut liikkuvuusharjoitukset ovat usein hyödyllisiä. Selän lihasten ja rangan toimintaa voidaan parantaa esimerkiksi erilaisilla taivutuksilla, tai tilanteesta riippuen vaikkapa harjoittelemalla ryömimisliikkeitä. Raajojen ongelmat näkyvät lähes aina myös selän toiminnassa, kertoo Heidi. Jos selkä on kipeä, tutkitaan myös raajojen liikeradat ja mietitään harjoituksia koko keho huomioiden.

Koiran fysioterapia

Apuvälineet tehostavat harjoittelua

Kun halutaan vahvistaa tiettyjä lihasryhmiä, saa harjoitteluun lisää tehoa esimerkiksi tasapainotyynyllä, joka aktivoi lihaksia erilaisin ärsykkein. Jos koira esimerkiksi varoo syystä tai toisesta etuosan käyttämistä, sen etuosaa voidaan aktivoida tasapainoilemalla tyyny etujalkojen alla. Toki harjoitteet suunnitellaan aina koiran lähtötaso ja taustalla oleva ongelma huomioiden, ja tehtäviä vaikeutetaan sitä mukaa kun koira oppii ja kehittyy, ja kuntoutuminen sen sallii.

Koiran fysioterapia

Esterata auttaa esimerkiksi liukastumisvammojen jälkeistä kuntoutumista ja on hyväksi, jos liikunta on yksipuolista. Jokaisen esteen jälkeen löytyy nami, joten eteneminen on palkitsevaa! Toipilaan kanssa esteitä ylitetään rauhallisesti taluttimessa, ettei koira innostuessaan pääse liikkumaan kuntoutumisen kannalta liian vauhdikkaasti.

Koiran fysioterapia

Harjoittelu jatkuu kotona

Moni harjoite alkaa tepsiä paremmin, kun sitä toistaa. Fysioterapeutti antaa ohjeet kotona harjoitteluun; tasapainoilu onnistuu vaikka sohvatyynyn päällä, ja kotiin tai pihalle on helppo rakentaa pieni esterata. On myös hyvä tuoda vaihtelua koiran arkilenkkeilyyn ja käydä välillä ulkoilemassa metsässä vaihtelevilla alustoilla. Mikä vain voi olla fysioterapiaa, kun sitä katselee oikein silmin: tassujen kuivaamisesta lenkin jälkeen voi tehdä raajoja lempeästi venyttävän ja tasapainoa harjoittavan hetken!

Palaa palvelutarinoihin »
Katso kaikki palvelumme »
Lue lisää hyödyllisiä artikkeleja »