Korona lisäsi lemmikkien arvostusta

Poikkeusaika sai suomalaiset arvostamaan lemmikkejään entistäkin enemmän!

Musti ja Mirri kysyi suomalaisilta, mikä merkitys lemmikeillä on ollut poikkeuksellisena pandemia-aikana. Kysely oli avoinna tammikuun 2021 viimeisen viikon, ja vastaajia kutsuttiin osallistumaan Mustin ja Mirrin sosiaalisessa mediassa sekä uutiskirjeissä. Vastauksia tuli viikossa huikeat 1719.

Vastaajista suurella osalla arki oli muuttanut muotoaan radikaalisti. Elämä keskittyi kotiin, ja edes läheisiään ja ystäviään ei voinut tavata. Lemmikin koettiin tuovan rakennetta ja rytmiä elämään aina aamuherätyksistä päivän pakollisiin lenkkeihin ja muuhun hoitamiseen. Moni teki aivan uusia asioita, esimerkiksi harjoitteli erilaisia taitoja lemmikinsä kanssa, ja kanssakäyminen koettiin vastavuoroiseksi ja antoisaksi. 

Lue vastaajien kommentteja ja huomioita:

Korona-aika lähensi suhdetta lemmikkiin

Lemmikki toi poikkeusarkeen mielekkyyttä

Valtaosa kokee lemmikin perheenjäseneksi

Mikä kuvaa parhaiten lemmikkisi roolia elämässäsi

Merkitystä arkeen ja seuraa eristyneisyyteen

Kuinka lemmikki on auttanut korona-arjessa

Tiiviistä yhdessäolosta seurauksena keskinäinen rakkaus ja kommunikaatio syvenivät ja monet vastaajat kokevat ymmärtävänsä lemmikkiään paremmin kuin ennen. 

Erittäin monessa kommentissa todettiin, että vastaaja olisi saattanut poikkeusaikana kokea itsensä hyvinkin yksinäiseksi, mutta lemmikin ansiosta ei yksinäisyyden tunne yllättänytkään lainkaan. Kun kissa tai koira on kotona, ihminen ei tosiaankaan ole yksin ja lemmikin kanssa voi myös jutella. Keskustelu saattaa olla yksipuolista, mutta toisaalta moni kokee, että lemmikki ymmärtää hyvinkin paljon, ja joidenkin mielestä jopa omalla tavallaan vastaileekin.

Lemmikeistä tuli entistäkin rakkaampia ja tärkeämpiä

Vapaissa kommenteissa sadat vastaajat kertoivat, että eristyneisyyden aika on saanut rakkauden lemmikkiin syvenemään entisestään. Mahdollisuus koskettaa läheistä elävää olentoa, kokemus luottamuksen ja yhteyden tunteesta sekä tunne siitä, että tulee hyväksytyksi ja on jollekin tärkeä, ovat ihmisille korvaamattoman arvokkaita. 

Moni kokee myös, että lemmikki on hyvä terapeutti kun tulee takaiskuja tai mieli on maassa. Eläinystävän osoittama myötätunto on arvokasta ja aitoa. Monien kokemuksen mukaan lemmikki vaistoaa herkästi omistajansa tuen ja lohdun tarpeen, ja tulee silloin erityisen lähelle. Poikkeusaika on ollut monelle raskas, joten lohtuna oleminen nousi useassa vastauksessa esiin.

Useissa vastauksissa todettiin, että lemmikki tuo elämään valtavasti positiivisuutta, iloa ja energiaa.

Koira on Suomen suosituin Personal Trainer

Koirat liikuttavat omistajiaan aina, mutta erityisesti korona-aikana moni koki, että ilman karvatassua he eivät olisi nenäänsä laittaneet ulos. Kun vapaa-aikaa tuli lisää tai sitä joutui järjestelemään eri tavalla, suomalaiset lähtivät sankoin joukoin koiriensa kanssa lenkeille, retkeilemään ja patikoimaan. Moni kokee, että lenkille lähteminen ilman koiraa olisi jopa outoa tai ainakin siitä puuttuisi jotain oleellista. Ulkoilevat suomalaiset huomauttivat monissa vastauksissa, että koiran kanssa tapaa myös kätevästi muita ihmisiä ulkoilmassa ja turvavälien päässä.

Lopultakin voitiin ottaa se pentu!

Pentubuumista on puhuttu hieman huolestuneeseen sävyyn, mutta tämän kyselyn vastauksista välittyi syvä vastuullisuus ja uusien pentujen omistajat painottivat sitä, että lemmikistä oli haaveiltu jo pitkään, ja lopultakin tuli tilaisuus, kun pennulle on aikaa ja henkisiä voimavaroja.

Uusissa kissan- ja koiranpentuperheissä todettiin arjen muuttuneen perusteellisesti, kun koronan lisäksi uusi naskalihammas tai piikkikynsi on laittanut sekä kodin että päiväjärjestyksen uuteen uskoon. 

...

Vastaajista 71 %:lla on koira tai koiria, 40 %:lla kissa tai kissoja ja lisäksi raportoitiin mm. marsuja, kaneja, akvaarioita, rottia, gerbiilejä, hamstereita, hiiriä, chinchilloja, hevosia, sirkkoja, lintuja, liskoja ja erilaisia muita terraarioasukkaita. 
Monilla on siis lemmikkejä enemmän kuin yksi, ja myös useampaa lajia. 95 % vastaajista on naisia, 85 % asuu kaupungeissa ja 15 % maaseudulla. Suurin ikäryhmä ovat 25-34-vuotiaat (29 %), mutta ikäjakauma on suhteellisen tasainen välillä 18-64-v.

Korona-aika syvensi suhdetta lemmikkiin »

Lemmikki toi sisältöä poikkeusarkeen »