Etätyöt, lomautukset, työttömyys ja sosiaalisen eristäytymisen tarve muutti arkea radikaalisti. Kysyimme tassuväeltä näkemyksiä lemmikin merkityksestä poikkeusvuoden aikana. Mustin ja Mirrin kyselyyn vastasi 1719 ihmistä. Kyselyn yhteenvedon löydät täältä.
Lemmikin suuri merkitys normaalielämän yläpitäjänä tuli esiin sadoissa kommenteissa. Työttömyys, yksinäisyys ja mielialan laskeminen sai monen taistelemaan pelkän sängystä nousemisen kanssa. Kissat ja koirat vaativat juuri sopivasti huomiota ja hoitamista, jotta normaali arki pyörähti käyntiin vaikeinakin aamuina. ”Tuo paljon sisältöä elämään ja laittaa pysymään päivärytmissä kiinni vaikka välillä ei olisi jaksanut herätä aamulla niin aikaisin.”
Myös hieman vähemmällä selvinneet kokivat lemmikin valtavaksi voimavaraksi eristäytyneessä elämässä: ”Luo sisältöä elämään”, muotoili eräs vastaaja. ”Hyvää seuraa, vie ajatukset pois ikävistä asioista ja antaa puuhaa ruokinnan, ulkoilun ja hoitotoimenpiteiden muodossa”, kirjoitti toinen. Lemmikki auttaa ihmistä nauttimaan tavallisesta elämästä: ”Koirat muistuttavat minua aina keskittymään tässä olevaan hetkeen ja olemaan läsnä. Ne muistuttavat siitä, mikä on elämässä oikeasti tärkeää ja nauttia siitä täysillä.”
Sanotaan että suomalaiset kestävät sosiaalista eristäytyneisyyttä poikkeuksellisen hyvin kulttuurimme ansiosta, mutta lähes kaikilla on näin pitkä ja ankara välimatkan pitäminen tehnyt tiukkaa. Ihminen kaipaa läheisyyttä, mutta onneksi niin tekevät myös lemmikit! ”Kissan kehräys helpottaa kun eristyneisyys ahdistaa.” Ja kuten yksi vastaaja ytimekkäästi kiteytti: ”Saa paijata.”
Etätöissä ja etäkoulussa kaksijalkaisia kavereita ovat tuuranneet kykyjensä mukaan nelijalkaiset ystävät, joiden vahvuus on oikea fyysinen läsnäolo. ”Tärkeää seuraa ja ei tarvitse olla yksin etäopetuksen aikana.” Erityisen selvästi vastauksista välittyi viesti siitä, että lemmikit todella ehkäisevät yksinäisyyttä: ”…olisin varmaan ollut yksinäinenkin, jos tosiaan oikeasti asuisin yksin, ilman kissojani.”
Koirien kanssa ulkoilevat ovat nauttineet myös kohtaamisista toisten koiraihmisten kanssa. ”Koirani ansiosta liikun joka päivä paljon pihalla. Koira myös on hyvä välikäsi tutustua uusiin ihmisiin. Koiratreffien ansiosta on voinut korona-aikana tavata uusia ihmisiä, koska treffit ovat pihalla ja siellä on helppo pitää turvaväli.” ”Koiran kanssa lenkkeillessä ja touhutessa tulee päivittäin kohtaamisia muiden ihmisten kanssa esimerkiksi kadulla ja harrastuksissa jotka eivät olisi välttämättä mahdollisia poikkeusaikana ilman karvaista perheenjäsentä.”
Henkinen yhteys lemmikkiin on ollut monille tärkeää, ja karvaiset perheenjäsenet koetaan ihan kelvolliseksi juttuseuraksi, vaikka vastauksia ei aina saakaan. ” yksin ollessa on joku kenen kanssa puhua ja varsinkin koskea!” Muutamille lemmikki on ”Lähes ainoa juttukaveri puolison lisäksi.” Moni väittää – tosin hieman kieli poskessa - että lemmikki on hyvinkin mukana keskusteluissa: ”On juttuseurana vaikkei vastaakaan" ja ”Kyllä mä kyselen mun kissalta päivän kuulumisia ja kerron omiani. Ja muutakin jutustellaan.” ” Yksinäisyyden tunne ei ole vaivannut minua, kun on kissat seurana ja ’juttukaverina’."
”Koirien kanssa voi jutella (ovat mainioita kuuntelijoita)”, eräs vastaaja heijastaa monien muidenkin tunteita.
Joskaan karvaisilta perheenjäseniltä saatu rakkaus ei ehkä ole aina aivan pyyteetöntä, se on vilpitöntä ja ilmeistä. Ihmisen sielulle tekee hyvää olla rakastettu ja saada vahvaa positiivista vastapainoa monelta taholta tuleville negatiivisille tunteille. ”Ihminen saa tuntea itsensä rakastetuksi ja rakastaa. Iso asia.” Rakkauden saamisen lisäksi tärkeää on lupa rakastaa ja osoittaa sitä. ”Ihanaa seuraa, jota saa rakastaa ja joka rakastaa takaisin. Tuntee myös itsensä tärkeäksi.” Se, että on jollekin tärkeä, tekee elämästä merkityksellisen. ”Tuo merkitystä ja voi tuntea itsensä rakastetuksi ja tärkeäksi.”
”Merkitys on kasvanut suureksi kiitollisuudeksi. On jotain hyvää, lempeää ja pysyvää.”
Keräsimme lemmikkien omistajien kokemuksia vuoden 2021 tammikuun viimeisellä viikolla.