Monelle korona-aika on ollut hyvin poikkeuksellinen, vaikka kaikilla ei elämässä merkittäviä muutoksia ollutkaan. Etätyöt, lomautukset ja työttömyys ja sosiaalisen eristäytymisen tarve muutti arkea radikaalisti. Kysyimme tassuväeltä onko suhde lemmikkiin muuttunut menneen vuoden aikana, ja jos niin miten. Mustin ja Mirrin kyselyyn lemmikin merkityksestä poikkeuksellisen pandemiavuoden aikana vastasi 1719 ihmistä. Keräsimme lemmikkien omistajien kokemuksia vuoden 2021 tammikuun viimeisellä viikolla. Kyselyn yhteenveto löytyy täältä.
Useissa ellei useimmissa vastauksissa tärkein yksittäinen muuttunut asia oli yhteisen ajan lisääntyminen, jolla oli pääasiassa hyviä vaikutuksia ihmisen ja lemmikin väliseen suhteeseen. Toki muutama myönsi, että toisinaan vilkkaat ja metelöivät kullannuput käyvät myös hermoille, kun niiden kanssa viettää lähes kaiken aikansa. Sosiaalinen eristyneisyys nosti voimakkaasti esiin myös lemmikin roolin kaverina ja yksinäisyyden torjujana. ”Olemme viettäneet paljon enemmän aikaa yhdessä, hänestä on suuresti seuraa!”
Toistuva ilon aihe oli mahdollisuus ulkoilla ja liikkua luonnossa lemmikin kanssa. Moni koki hyväksi sen, että lemmikki nostaa etätyöläisen välillä liikkumaan.
Moneen kotiin on myös tullut todella iso muutos, kun perheeseen on saapunut aivan uusi lemmikki. Näissä kommenteissa muistettiin tähdentää, että kissa tai koira oli ollut haaveissa ja ajatuksissa jo pitkään, ja nyt tuli hieno mahdollisuus viettää pennun kanssa tärkeää aikaa.
1719 vastaajasta huikeat 278 raportoi, että lemmikkisuhde on muuttunut entistä läheisemmäksi ”On tultu vielä läheisemmiksi jos se nyt on vielä mahdollista”. 64 koki, että suhde on syventynyt ja 273:n mielestä suhde oli vahvistunut, parantunut tai tullut tärkeämmäksi: ”Ovat aina olleet tärkeitä, mutta nyt niistä on tullut entistä tärkeämpiä.” Lisäksi kymmenissä vastauksissa todettiin, että suhde ei juuri ole muuttunut, koska lemmikki on aina ollut hyvin rakas ja läheinen.
Mahtavasti lisääntyneet ulkoilu, puuhailu ja kyhnyttely yhdessä ovat avanneet lemmikin sielunelämää entisestään ja lisänneet läheisyyttä ja keskinäistä ymmärrystä. Lisääntynyt yhteinen aika näkyy useimmissa vastauksissa. Monessa kodissa lemmikki tuntuu nyt luottavan ihmiseensä enemmän, ja ihmiset vastaavasti itseensä lemmikin hoitajina ja kavereina. On hitsauduttu yhteen, tehdään enemmän kimpassa ja ollaan ”tiivis parivaljakko”. Rakastetaan ihan hullun lailla ja välillä sitten harotaan hiuksia.
Moni kertoi erityisesti aranpuoleisten kissojen hyötyneen omistajien läsnäolosta ja rohkaistuneen ottamaan kontaktia. Useampi vastaaja koki tiiviin yhdessäolon parantaneen omaa kykyään ymmärtää lemmikin kommunikointia ja tarpeita. ”On tullut parempi yhteys ja ymmärrys kissan eleisiin ja vaatimuksiin.” Toisaalta pitkän tiiviin yhdessäolon jälkeen joidenkin lemmikkien eroahdistus on pahentunut tai herännyt uudelleen, ja sen kanssa on jouduttu tekemään töitä. ”Suhde on ollut jatkuvan läsnäolon seurauksena läheisempi ja aktiivisempi, tosin myös eroahdistus lisääntynyt.”
Lisää huolta lemmikit ovat tuoneet yksin asuville omistajille, jotka murehtivat karvatassun hoitoa jos heille itselleen käy jotain. Pandemia on tuonut nämä pelot tavallista lähemmäs. ”Tämä ollut mielessä pidempään, mutta enenevästi korona-epidemian myötä mietityttää kuka hoitaa lemmikit, jos minulle yksinasuvalle tulee vakava äkkinäinen sairastuminen.”
Harmaita hiuksia, jos kohta vallan paljon hupiakin, ovat tarjonneet ylettömän aktiiviset nelijalkaiset etätyökaverit. ”Osaa ne olla aika rasittavia tunkemalla läppärille tai oksentamalla karvapalloja kesken etäluentojen, valtaamalla joka kerta lempituolini, kun hetkeksi nousen ylös, aloittamalla hullut rallit kesken etätenttien. He osallistuvat myös muihin koronaharrastuksiini, esim. kasvien hoito ja askartelu.”
Lemmikki toi sisältöä ja rakennetta poikkeusarkeen. Lue lisää »