Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Koirat, kissat ja muut pienet lemmikit rikastuttavat elämäämme päivittäin. Ihana lemmikkiarki tuo mukanaan paljon ilonaiheita, mutta joskus myös yllättäviäkin haasteita. Me haluamme tehdä sinun ja parhaan karvakamusi elämästä helpompaa, iloisempaa ja turvallisempaa. Olemme apunasi kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Tietosisältömme laajenee jatkuvasti, joten piipahda tällä sivulla aika ajoin tutustumassa uusiin artikkeleihin. Mikäli toivoisit artikkelia jostain tietystä aiheesta, laita meille viestiä! Ilmianna artikkelitarve osoitteeseen asiakaspalvelu@mustijamirri.fi

Lemmikin terveys ja hyvinvointi

Lemmikin perusterveys rakennetaan päivittäisillä teoilla – aivan, kuten ihmisenkin. Fiksuilla valinnoilla ja pienillä, arkisilla muutoksilla voi olla kauaskantoisia seurauksia, jotka saattavat säästää lemmikkisi eläinlääkärikäynniltä jos toiseltakin.

Mistä on terveet tassukaverit tehty?

1. Puhtaat hampaat

Lemmikin suu olisi hyvä tarkastaa kotona viikoittain. Kun seuraat tilannetta säännöllisesti, huomaat helposti pienetkin muutokset, ja samalla eläin tottuu käsittelyyn. Etenkin seniori-ikäisten lemmikkien hampaat kannattaa katsastuttaa vuosittain eläinlääkärillä. Hammasvaivojen taustalla ovat yleensä plakin
kertymisen seuraukset (hammaskivi, gingiviitti, parodontiitti) tai mekaaniset vauriot. Suun bakteeritulehdukset heijastuvat myös muuhun terveyteen ja voivat vaikuttaa mm. sisäelinten toimintaan.

Näin hoidat lemmikin hampaita:

 • Kurkkaa koiran tai kissan suuhun viikoittain.
 • Anna eläinlääkärin tarkistaa lemmikin suu ainakin kerran vuodessa – ja useamminkin, jos on oireita tai epäilet ongelmia.
 • Tehokkain tapa pitää suu puhtaana on harjata hampaat päivittäin.
 • Kokeile myös Avident Oral -jauheen sekoittamista juomaveteen. Jauhe sisältää vaikuttavia aineita, jotka auttavat vähentämään hammaskiven muodostumista ja tukevat ienten terveyttä.
 • Myös pureskelu on usein hyvä keino auttaa hampaita pysymään puhtaampina.

Mistä tunnistat ongelmat lemmikkisi suussa?

2. Terveet nivelet

Sekä kissoilla että koirilla nivelongelmat ovat yllättävän yleisiä. Tavallisimpia vaivoja ovat niveltulehdukset ja nivelrikko. Niveltulehdukset voivat johtua nivelten loukkaantumisista, kehityshäiriöistä ja joistakin sairauksista ja tulehduksista. Ikävässä tapauksessa niveltulehdus voi johtaa nivelrikkoon. Sen muita syitä voivat olla:

 • ylipaino
 • pitkäkestoinen oksidatiivinen stressi
 • pitkään jatkunut kuormittava urheilu

Nivelongelmien tunnistaminen olla haasteellista, sillä erityisesti kissoilla on tapana piilottaa oireensa hyvin. Koiran nivelongelmien oireita saattavat olla:

 • vähentynyt aktiivisuus
 • ontuminen
 • liikkeiden jäykkyys
 • vaikeudet hyppäämisessä
 • kipukäyttäytyminen
 • turvotukset nivelissä

Kissalla nivelongelmien oireita voivat olla:

 • haluttomuus hypätä tai käyttää portaita
 • haluttomuus venytellä
 • virtsaaminen tai ulostaminen vääriin paikkoihin
 • takkuinen ja samea turkki
 • ihmiskosketuksen karttaminen
 • lisääntynyt tai vähentynyt unen määrä

Koska nivelrikkoa ei voi parantaa, paras lääke on ennaltaehkäisy. Vaali lemmikkisi nivelterveyttä ja kokeile Avital Jointia tai Avital Flexiä yhdessä Avital Omegan kanssa.

3. Optimaalinen paino

Pulleat lemmikit ovat monesti söpöjä, ja niitä on mukava halailla, mutta ylipaino aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Ylimääräinen paino heikentää liikkuvuutta ja elämänlaatua ja voi tuoda tullessaan ikäviä terveysongelmia, kuten diabeteksen, sydänsairauksia ja nivelvaivoja.

Mistä sitten tiedät, onko karvatassusi viihtynyt liian tiuhaan ruokakupilla?

Joskus esimerkiksi paksu turkki voi vaikeuttaa liikapainon havaitsemista. Ihmisen silmä myös tottuu hiljakseen hiipiviin kiloihin. Kokeile näitä vinkkejä painon arviointiin:

 • Kylkiluiden päällä ei pitäisi olla pehmeää rasvakerrosta, vaan niiden pitäisi olla helposti käsillä tunnusteltavissa.
 • Suora tai roikkuva vatsalinja tarkoittaa yleensä, että lemmikki on saanut liikaa herkkuja. Joissakin roduissa suoristunut vatsalinja on jopa vaarallisen ylipainon merkki.
 • Vyötärön pitäisi olla selvästi havaittavissa myös ylhäältä katsottuna, jos lemmikillä on ohut tai sileä turkki.

Lue lisää koiran painonhallinnasta täältä!

Lue lisää kissan painonhallinnasta täältä!

Apua löytyy myös ravitsemusneuvojalta

5. Vatsa kunnossa

Suoliston terveys heijastuu kokonaisvaltaisesti lemmikkisi vointiin. Miten lemmikkisi vatsa voi? Ruoansulatuksen ongelmat näkyvät lievimmillään pehmeinä ulosteina ja runsaina ilmavaivoina, vakavimmillaan puutostiloina ja tulehduksina. Mahanpurujen taustalla voivat olla esim. suolistomikrobien epätasapaino, infektio, loiset, stressi tai sopimaton ruoka. Vakavat suolistohäiriöt kuuluvat eläinlääkärin hoitoon, mutta lieviä oireita voit sekä helpottaa että ennaltaehkäistä omin avuin. Tilapäiset ripulitaudit ja ummetus ovat lemmikeillä yleisiä vaivoja, ja menevät yleensä ohi kotona toteutettavalla tukihoidolla.

Avainasemassa hyödylliset mikrobit

Suoliston hyvä bakteerikanta auttaa lemmikkiä monella tavalla: se tekee suolen limakalvon mikrofilmistä suojaavan, tukee vastustuskykyä ja torjuu haitallisten mikrobien hyökkäyksiä. Bakteerikanta voi häiriytyä mm. ruokavalion vaihtamisesta, stressistä tai antibioottikuurista. Kun tiedossa on mikrobikantaa koettelevia tapahtumia, kuten matka, kisasuoritus tai näyttely, kannattaa ”vatsansuojeluohjelma” käynnistää jo ennakolta. Helpoin tapa huolehtia bakteerikannasta on tarjota lemmikille pre- ja probiootteja
sisältävää ruokaa. Luonnostaan herkän tai antibioottikuureille altistuneen ruoansulatusjärjestelmän tueksi kannattaa tarjota prebioottilisää (esim. Avital Flora). Prebioottivalmiste aktivoi suoliston terveellistä mikrobikantaa ja ehkäisee sekä ripuli- että ummetusongelmia.

Miten sitten ruokkia karvakuonoaan oikein? Täältä löydät paljon vinkkejä!

Koska eläimet eivät osaa kertoa hyvinvoinnistaan, yksi hyvä mittari on tietysti kakka. Kakasta voit päätellä paljon siitä, millaisessa kunnossa lemmikkisi ruoansulatus on.

Lue lisää koiran kakasta täältä!

Lue lisää kissan kakasta täältä!

4. Terve iho, kiiltävä turkki

Ihon terveyttä ja kaunista turkkia rakennetaan sekä sisältä että ulkoa. Harjaaminen ja peseminen poistavat likaa, joka ärsyttää ihoa ja toimii kasvualustana haitallisille mikro-organismeille, kuten hiivasienille. Ravitsemuksessa taas avainasemassa ovat mm. hyvät rasvahapot ja puutostilojen torjuminen. Pohjoisissa olosuhteissa loppukesä ja sydäntalvi ovat iholle rankimmat haasteet: talvella keskuslämmitys ja pakkaset kuivattavat ihon, loppukesällä taas kiusaa hautova kosteus. Atopiat ja allergiat ovat myös tavallisia syitä iho-ongelmiin.

Hyvinvointi näkyy myös ulospäin: iho ei kutise ja turkki kiiltää. Ihon ja karvapeitteen ongelmille on monia syitä, muutamia yleisimmistä ovat:

 • atopia
 • ruoka-aineallergiat
 • loiset
 • stressi
 • ihotulehdukset
 • hormonit
 • autoimmuunisairaudet
 • kipu (erityisesti kissoilla)

Toisinaan iho-ongelmat vaativat eläinlääkärin apua, koska ne voivat aiheuttaa hyvinkin epämukavan olon, ja aina syy ei ole kotona hoidettavissa. Voit kuitenkin tehdä paljon karvakorvasi ihon ja turkin hyvinvoinnin edistämiseksi itsekin:

 1. Varmista, että lemmikille syöttämäsi ravinto on hyvää. Hyvälaatuisesta täysravinnosta tai oikein koostetusta raakaravinnosta sen tulisi saada kaikki tarvitsemansa. Esimerkiksi Nutrima Health Skin+ ja Hair+ -täysravintojen funktionaaliset tehoaineet vahvistavat herkkää ihoa ja ravitsevat vaativaa turkkia.
 2. Mikäli epäilet allergiaa, on hyvä aloittaa eliminaatiodieetti lääkärin tai ravitsemusneuvojan ohjeiden mukaisesti.
 3. Lisää omega-3-rasvahappoja öljyn tai jauheen muodossa ruokavalioon. Hyvät rasvahapot helpottavat tulehduksia, vähentävät hilseilyä ja tukevat nivelten hyvinvointia.
 4. Vähennä stressiä, sillä se saattaa pahentaa iho-oireita. Lajityypilliset aktiviteetit omaan tahtiin ovat hyvä tapa saada lemmikkisi voimaan hyvin.
 5. Pidä iho ja turkki puhtaina. Lyhytkarvaiset kissat pitävät usein turkkinsa puhtaana itsekin, mutta säännöllinen harjaus on silti hyödyksi useimmille lemmikeille. Myös koiran peseminen ravitsevalla shampoolla voi vähentää taipumusta kutinaan, koska se poistaa likaa, ulkoisia allergeeneja ja hilsettä.

Lue lisää koiran iho-ongelmista täältä!

Lue lisää kissan iho-ongelmista täältä!

Kaipaatko ammattilaisapua turkinhoitoon? Varaa aika turkinhoitopalveluun!

6.  Iloiset tassut

Tassut joutuvat kannattelemaan koko eläimen painon ja terveillä tassuilla voi harrastaa kaikenlaista kivaa. Siksi tassuterveyteen on hyvä kiinnittää huomiota.

Koiran tassun- ja kynnenhoito:

 • Leikkaa kynnet: Jos kynnet ovat kovin pitkät, ne voivat revetä tai lohjeta. Liian pitkät kynnet pakottavat myös tassut väärään asentoon ja haittaavat liikkumista.
 • Kesytä tassukarvat: Takkuiset ja pitkät tassukarvat altistavat anturan ja varpaiden välisen ihon tulehduksille. Takussa oleva tassukarva voi rikkoa ihon, ja pitkät karvat keräävät lunta, likaa ja kosteutta.
 • Tarkista anturat: Tarkista lemmikkisi tassut päivittäin varmistuaksesi, ettei niihin ole jäänyt kiviä, lasinsiruja tai muita ongelmia. Pohjoinen ilmasto aiheuttaa myös tassuille lisärasitusta: kylmyys ja tiesuola kuluttavat anturoita. Pese ja rasvaa tassut ulkoilun jälkeen.

Tuntuuko hankalalta? Tuo lemmikki kynsienleikkaukseen ja tassuhoitoon hyvinvointimyymäläämme. Varaa aika täältä!

Lue lisää koiran kynnenleikkauksesta ja tassuhoidosta täältä

Tee kynsien leikkaamisesta kivempaa kouluttajan kanssa!

Lemmikin terveys

Kissan tassu- ja kynsihoito:

 • Leikkaa kynnet: Leikkaamattomat kynnet voivat jäädä kiinni kodin tekstiileihin tai sinun vaateisiisi, sekä aiheuttaa terveysongelmia, kuten kynsivaurioita tai tassujen väärän asennon.
 • Tarkista tassut: Jos kissasi käy ulkona, varmista ettei tassuissa ole haavoja eikä niihin ole jäänyt kiinni mitään haitallista (kuten tikkuja tai lasinsiruja).
 • Hanki raapimapuu: Raapima- ja kiipeilypuut kuuluvat kissakodin perusvarustukseen. Houkutteleva puu voi estää kissaasi käyttämästä kynsiään vääriin kohteisiin.

Kuinka leikkaat kissan kynnet? Lue lisää täältä!

Hyvinvointimyymälöissämme leikataan myös kissasi kynnet. Varaa aika täältä!

Lue lisää hyödyllisiä artikkeleita!