Vinkit ja artikkelit

Herkkä ruoansulatus

Toiset koirat kärsivät ruoansulatusongelmista, kuten löysästä ulosteesta tai ripulista, oksentelusta ja ilmavaivoista. Erityisesti suurikokoisilla koiraroduilla on taipumusta ruoansulatuskanavan herkkyyteen johtuen mm. lyhyemmästä ruoansulatuskanavasta, pidemmästä suoliston läpäisyajasta ja erilaisesta suolen seinämän läpäisevyydestä verrattuna pienikokoisiin koiriin, joilla vaivana voi taas olla ummetus. Lisäksi mm. huonosti sulava tai sopimaton ravinto sekä hotkiminen voivat johtaa ruoansulatusongelmiin.

Vääränlainen kuitukoostumus ja huonosti sulanut ruoka aiheuttavat paksusuolessa bakteerikäymistä, joka voi johtaa ilmavaivoihin sekä löysään ja pahanhajuiseen ulosteeseen. Ruoansulatuskanavan hyvinvointia voidaan tukea erinomaisesti sulavilla valkuaisaineilla ja oikeanlaisella kuitutasapainolle sekä prebiooteilla, jotka edistävät hyödyllisten suolistobakteerien kasvua ja suolen limakalvon solujen hyvinvointia. Nk. L.I.P.-valkuaisaineet (Low Indigestible Protein) ovat äärimmäisen hyvän sulavuutensa perusteella valittuja valkuaisaineita, joiden sulavuus on aina vähintään 90 %. Selkeä merkki toimivasta ruoansulatuksesta on säännöllisesti pieni määrä koostumukseltaan kiinteitä ulosteita, jotka eivät haise epämiellyttävälle.


Akuutit suolistovaivat

Äkillisesti alkanut ripulointi ja oksentelu liittyy usein siihen, että koira on syönyt jotain sopimatonta, tavallisesti jonkun kielletyn aarteen lenkkipolun varrelta. Vaihtoehtoisesti kyseessä voi olla kiertävä virusperäinen suolistotulehdus. Tällainen oireilu on yleensä itsestään rajoittuvaa ja menee tukihoidolla ohi muutamassa päivässä. Mikäli koira kuitenkin on yleisolemukseltaan selvästi sairaan oloinen, oireilu on hyvin rajua tai jatkuu useita päiviä, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Myös pienten pentujen kohdalla kannattaa kysyä eläinlääkärin ohjeita. Pienen pennun nestetasapaino järkkyy helposti ja pienet energiavarastot tyhjenevät nopeasti, mikä johtaa elimistön kuivumiseen ja yleiseen heikkouteen.


Royal Canin -täysravinnot herkille koirille
Royal Canin -täysravinnot herkille kissoille

Takaisin ylös
Takaisin ravitsemustietoa-sivulle